Почетна » АРХИМАНДРИТ ИЗ РАЈИНОВЦА Монах који пуни таблоиде, Цецин исповедник кандидат за Милтон?

АРХИМАНДРИТ ИЗ РАЈИНОВЦА Монах који пуни таблоиде, Цецин исповедник кандидат за Милтон?

од admin
0 коментар

Сасвим неочекивано на неформалној листи потенцијалних кандидата за владичански трон у Канади нашао се и архимандрит Стефан Шарић из манастира Рајиновац код Београда.

Његово име сврстано је уз владике Иринеја Добријевића, Лонгина Крчу и Митрофана Кодића. Шарић је широј јавности одавно познат као духовник и исповедник фолк диве Светлане Цеце Ражнатовић.

Свети архијерејски сабор, који је у току, требало би до краја заседања да изабере новог канадског епископа.

– Међу кандидатима је на првом месту Добријевић. Следе га Крчо и Кодић. Шарић је, како се тренутно говори у саборским кулоарима, фаворит патријарха Иринеја и очекује се да га поглавар Српске православне цркве предложи, најпре да уђе на листу потенцијално нових владика, а затим да буде изабран за канадског епископа. Ако се то деси, а пошто је реч о патријарху, тешко да би било супростављених архијерејских мишљења – кажу за „Вести“ поједини учесници црквене скупштине.

Архимандрит Стефан тврди пак да му није познато да је кандидат за архијерејско жезло, нити за епископску катедру у Милтону.

– Нико ме до сада није контактирао. Није ми познато да сам патријархов фаворит, нити да ћу бити предложен за владику и епископа. Патријарх је мој надлежни архијереј и логично је да о томе претходно са мном разговара. Зато сачекајмо крај Светог архијерејског сабора јер се постављења врше углавном последњег дана – изјавио нам је отац Стефан.

Без обзира на број потенцијалних такмаца за епископски трон у Канади, онај ко буде изабран, како напомињу поједине владике, пре него што пристане требало би да затражи увид у стање епархијских финансија, да му се не догоди, као што је био случај у неким европским епископијама, да га дочека празна каса и испражњен банковни рачун.

Примера ради, након што је маја 2013. ражалован владика Константин, у епархији у Немачкој је остало око 800.000 евра и то је било познато већини епископа. До избора новог владике, Константиновом епархијом је годину дана привремено управљао патријарх преко свог заменика на терену – неког свештеника у Немачкој. Кад је изабран нови епископ Сергије, он се браћи архијерејима пожалио да је затекао промају у каси и на рачуну. Отуда не чуде ни гласине да су му скупоценог мерцедеса поклонили поједини његови свештеници из само њима знаних разлога.

С обзиром на то да патријарх привремено адмнистрира на даљину, питање је колико преко својих „даљинских управљача“ он заиста може имати прецизан увид у токове црквеног новца у епархијама без епископа – објашњавају у саборским круговима.

Таблоидни хероји

Таблоидни хероји, купљене дипломе, углед, слобода.. Црква која се после смрти патријарха Павла негде погубила, добила неку нову димензију и власт која је деценијама чекала да буде власт, скинула са себе остатке барутних честица и средила гласне жице које су биле у тешком дефекту од ратних поклича, брањења свега да би изгубили и темељно опрали своје новчанике јер прљав новац који имају мало им боље мирише у чистим новчаницима, чистим пословима, Једино можда поштено намештених али кога то занима.. Тако сви чисте неке своје грехе који су само њима знани а ако се и прочује за неки одмах то испадне подметачина од неких тајкуна који су оптужени али никад осуђени, или им је крива опозиција која то можда више и није али добро служи као нека политичка димна завеса. Исто тако и архимандрит Стефан Шарић из манастира Рајиновац није био имун на таблоиде.

Kоме ће се исповедати ако архимандрит Шарић аванзује у свом бизнису: Светлана Ражнатовић

Гавриловић мора да сачека

Уочи заседања Архијерејског сабора међу неким владикама помињано је и име игумана манастира у Милтону Василија Гавриловића као могућег кандидата за канадску владичанску панагију. Други су пак мишљења да је Томићу рано за архијерејску митру.
– Мада је он магистар наука и врстан теолог, патријархов презимањак ипак треба да се још подвизава и чека, па ако и кад буде Божја воља, може и он једном постати архијереј – кажу у саборским круговима.

 

Жиг Инфо/ Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар