Почетна Друштво БАХАНАЛИЈЕ У НАРОДНОЈ БАНЦИ: А за ову Пепељугу шампањац и јагоде!

БАХАНАЛИЈЕ У НАРОДНОЈ БАНЦИ: А за ову Пепељугу шампањац и јагоде!

од admin
0 коментар

НБС, на чијем је челу Јоргованка Табаковић, која се представља као скромна принцеза из бајке са платом од 579.139 динара, расписала набавку за ђаконије – индијски орах, бадем…

Народна банка Србије (НБС), на чијем је челу Јоргованка Табаковић, која воли да се представља као Пепељуга, за потребе ресторана у овој институцији поручила је јагоде, сладолед и шампањац! Као да је стварно принцеза, а ова институција палата, српска гувернерка и њени запослени уживаће у ђаконијама као што су индијски орах, суво воће, ратлук, бело и црно вино, розе…

Нема боље ствари него бити запослен у НБС. Док су пензионерима смањиване пензије, а радницима у јавним предузећима зараде, плате запослених у НБС су расле. Просечна плата у НБС износи више од 80.000 динара, а зарада гувернерке Табаковић је четири пута већа од зараде председника РС – 579.139 динара. Да ствар буде боља, поред тако високих плата, запослени у НБС имају и привилегију да се по повлашћеним ценама госте у ресторану НБС најразноврснијим ђаконијама које неко може само да пожели.

Свакакве ђаконије

Наиме, јавна набавка за намирница широке потрошње за потребе ресторана и кафе-кухиња НБС расписана је пре неколико дана, а у тој установи крију колика је процењена вредност ове јавне набавке.

НБС у конкурсној документацији за потребе запослених, између осталог, тражи и разно замрзнуто воће и поврће, коре, тесто за лазање, али и индијске орашчиће и бадеме, укључујући јагоде и шампањац.

Ранка Савић: Дође ми да одведем пензионере код гувернерке да и нас мало почасти. Велики број тих људи би тако први пут пробао шампањац

Срамота

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС), каже да је чиста бахатост да се гувернерка и запослени у НБС хране јагодама и шлагом и пију шампањац, док хиљаде радника живе на минималцу.
– На десетине хиљада радника има плату од 15.000 динара. И то су махом запослени у приватном сектору, који преко пореза и доприноса управо издржавају запослене у НБС и у другим јавним институцијама. Дође ми да са тим људима и пензионерима, којима су такође смањили примања, одем у НБС код гувернерке да нас мало почасти тиме што они једу. Маса ових људи би тако први пут пробала шампањац и индијске орахе – каже Савићева.

Милан Николић, политички аналитичар, каже да је таква врста луксузирања гурање прста у око грађанима Србије.

Гурање прста у око

– Грађани трпе буџетску штедњу преко смањења плата и пензија у јавном сектору и вероватно ће то још трпети јер не видим некакав велики економски развој на видику и запошљавање. Сви би требало да се понашају скромно и да имају разумевања за невоље грађана – казао је Николић. Овај аналитичар је рекао да они који су дошли на власт не смеју бахато да се понашају и да троше преко сваке мере.

Шта су поручили
ХРАНА

– Шлаг у праху и спреју
– Индијски орах
– Бадем печени и сирови
– Кикирики печени
– Лешник печени и сирови
– Кокосово брашно
– Желе коцке
– Кекс „плазма“
– Компот од ананаса, брескве, кајсије, шљиве
– Маслине зелене и црне
– Ратлук
– „Смоки“
– Чипс
– Штапићи
-Суве шљиве и грожђе
– Тесто за лазање
– Смрзнути грашак, кукуруз, боранија, спанаћ…
– Смрзнуте јагоде
– Смрзнут воћни микс
– Сладолед

Пиће

– Вино „вранац“
– Вино „розе“
– Вино „смедеревка“
– Вино „крстач“
– Пиво домаће 0,3 и 0,5
– Шампањац домаћи

 

Још нас вуку за нос
НБС: ТО НИЈЕ ЛУКСУЗ

У НБС кажу да су „за набавку предвиђени само основни артикли из одређених група производа без иједног скупоценог производа“.
– Ова набавка је и покренута како би се избегли непотребни луксуз и додатни трошкови за НБС, а све услуге и артикли који се набављају наплаћују се корисницима по реалним и конкурентним ценама – кажу у тој установи и додају да је НБС домаћин многим званичницима из иностранства и да се у пословним објектима (осим у Пословно-рекреативном центру Топчидер) не послужују алкохолна пића, „већ само на за то одређеним местима у складу са протоколом предвиђеним активностима“.

Није шала / Овако је говорила гувернерка

Нема малих вилењака и чаробњака који ноћу долазе. На половини свог мандата желим да се НБС представи као Пепељуга која је упорно радила.

За своју децу била сам бабарога којом их је тата плашио.

Што би Жељко Јоксимовић рекао у својој песми: „Јер кад јуче ти изгледа близу, сутра увек далеко ти је“.

После вашег кабареа, шта мени преостаје?! Шта друго него да вас уозбиљим. (обраћајући се Дачићу)

Млађен Ковачевић
НЕ ОДОБРАВАМ ТО РАСИПАЊЕ

Млађен Ковачевић, економиста, каже да је НБС практично држава у држави.
– Народна банка је увек имала добар ресторан и по свему судећи та пракса се није прекинула. Банка је фактички постала држава у држави, нико не одговара за своје финансијско пословање. Не одобравам тако олако трошење, а и Народна банка има врл много чиновника и плате су им веома велике, од плате гувернера до обичног чиновника. Али то је наша стварност и ми ту не можемо много да помогнемо – поручио је Ковачевић.

 

Ружица Кантар,КУРИР

Можда ти се свиди

Оставите коментар