Почетна » Гориво на пумпама поново је поскупело

Гориво на пумпама поново је поскупело

од admin
0 коментар

 

Додуше, просечна цена бензина Евро премиум БМБ 95, по подацима од 19. маја је око 153 динара, па ако се то узме у обзир онда је овај скок значајно мањи. Што се тиче дизела и он се почетком марта продавао за 148,90 динара а ових дана за 157,40 динара по литру, што је скупље за 8,5 динара.

Слична ситуација је и у региону, где готово свакодневно поскупљује гориво, али и у свету, па стручњаци тврде да наредних месеци заборавимо на праксу стрмоглавог појефтињења горива које смо имали током прошле године.

Разлог за то крије се у чињеници што су процене да ће до краја године доћи до озбиљног пораста у потрошњи сирове нафте. Наиме, након стагнирања привреде због пандемије, она почиње да се опоравља, посебно у Кини и Америци, што наговештава и већу потражњу за црним златом, што би могло да значи и тренд даљег раста сирове нафте али и њених деривата.

И поред оваквих трендова, из Удружења нафтних компанија Србије кажу да наредних месеци не треба очекивати значајне корекције у малопродајним ценама горива.

– Цена сирове нафте уз мање осцилације заиста има тренд раста током априла и маја, али то ни близу није исти раст који је забележен од 30. октобра до 7. марта. Промене цене у малопродаји су последња два месеца веће јер је у другој половини марта гориво поскупљивало као последица наглог скока цене сирове нафте који је трајао до 7. марта – каже за “Блиц Бизнис” Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС.

Како додаје, садашња кретања на глобалном тржишту нафте не указују да би у наредном периоду могле да наступе тако велике промене у цени горива какве смо доживели у последњих годину и по дана, али мање корекције оба смера су могуће.

– Цена сирове нафте се релативно стабилизовала, што се очекује и за цену горива. Промена цене горива у оба смера је последица промене трошкова нафтних компанија.Тако смо прошле године забележили стрмоглави пад цене бензина и дизела као последица наглог смањења цена сирове нафте – оценио је Мићовић.

Блиц/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

19 + 9 =