Почетна » Људи у свету једу у просеку 20 кг рибе годишње, а подаци за Србију су ПОРАЖАВАЈУЋИ

Људи у свету једу у просеку 20 кг рибе годишње, а подаци за Србију су ПОРАЖАВАЈУЋИ

од admin
0 коментар

Потрошња рибе у свету први пут је премашила границу од 20 кг по становнику годишње, али је у том успеху веома мали удео Србије.

У Србији се риба једе три пута мање од планетарног просека.

У извештају Агенције за храну и пољопривреду (ФАО) Уједињених нација наводи се да је светски рекорд резултат побољшања ситуације у аквакултури и смањењу отпада и истиче се да људи, први пут откако се спроводе истраживања, једу више узгојене, него дивље рибе.

С друге стране, и у Србији је забележен раст потрошње, али веома мали и с том разликом да се код нас и даље више увози риба него што се гаји или лови.

– Пре пет година потрошња рибе била је око пет килограма, а сада је порасла на више од седам килограма по становнику. Људи код нас полако схватају да је риба најздравија од свих меса – истиче Милан Балтић, професор на Ветеринарском факултету.

Нажалост, тендецију куповине ове намирнице у Србији и даље диктира цена, која се креће од 350 до 2.100 динара по килограму у зависности од врсте рибе.

Потенцијал постоји, а ми га не користимо

– Цена рибе је висока. Увозимо много чак и речне рибе иако можемо да је произведемо. Србија има велики потенцијал у развоју рибњака који је, нажалост, још неискоришћен. С друге стране, тешко ће се неко ко прима социјалну помоћ од 15.000 динара одлучити за куповину рибе – каже Петар Богосављевић из Удружења потрошача.

 

М. Ташковић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар