Почетна » ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ БУЏЕТ!

ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ БУЏЕТ!

од admin
0 коментар

Није ова влада диктатора измислила перпетум мобиле којим се пуни буџет али се јако буса како она много пуни буџет и смањује буџетски дефицит.Па да видимо како то изгледа.

У јавној управи је како смо сазнали пре десетак дана запослено 425683 људи што је невероватна бројка за овако малу земљу. Испада да на сваког шестог становника који је пријављен у Србији дође по један службеник.Не рачунамо ту запослене у восјци полицији здравству и образовању. Даље, имамо милион и 700 хиљада пензионера. Како изгледа пуњење буџета: Из буџета сви они примају плате и пензије, које се прво опорезују па се онда наплате дажбине као што је социјално, пензионо (запосленима) и онда сви ти људи добију плате и пензије.

Кад су мале плате и пензије као што су сад, онда је мањи прилив ПДВ од куповине добара(хране,одеће итд). Сви ти људи плате комуналије из којих се опет захваћа ПДВ и тако укруг.

Мали број од 700 хиљада запослених у приватном сектору не може да издржава терет пензионог фонда и ту настаје тај дефицит. Који не може да се попуни ни добром наплатом пореза којом се хвали диктатор, која је успут и селективна јер блиски власти дугују милионе еура за тај исти порез и њима се гледа кроз прсте.Не може да се попуни рупа ни продајом пропалих предузећа јер све што је вредело продато је раније. Значи преостају два сценарија.

Задуживање које јако успешно спроводи ММФ и издавање хартија од вредности. Чак ни то не гарантује суфицит или мали дефицит. И ту је цео одговор зашто је влада диктатора Вучића додатно задужила све грађане Србије од 2012-те за нових 9 милијарди еура.

Овај пут је пут у пропаст. Још ако томе додамо оно чиме се хвали диктатор давањем субвенција страним „инвеститорима“ сасвим сигурно да ће врло брзо Србија банкротирати. Давање субвенција је тек посебна прича. Рецимо да не помињем имена (јер сам већ тужен од стране неких) фирмс која је пре 3 године добила субвенцију од 8 хиљада еура по радном месту у једном градићу на југу Србије је после само годину дана затворила погон и отишла из Србије. Значи 570 људи је остало без посла а држава србија је бацила у бунар скоро 5 милиона еура нашег новца. Кад то погледате и упоредите са финским давањем незапосленима по 570 еура видите да је било и јесте једноставније да су те људе плаћали да седе кући него што је тај новац бачен.

На буџет сви гледају као на торту од које ће да откину парче за своје мегаломанске потребе и углавном непотребне и глупе ствари. Буџет је демоде али је по укусу ММФ јер нам следи ново задужење ако не од њих онда од Светске банке. У сваком случају катастрофа. И шта нам је чинити? Србији јако недостаје оно што је требало да се догоди 6-ог октобра. Општа лустрација. Мој предлог је јако ригорозан:отпустити све који су добили посао на основу страначке припадности од 1997-е до сад. Истерати ММФ и СБ из земље. Прогласити мораторијум на отплату дуговања јер су нас задуживали политичари. Ригорозан закон о пореклу имовине од 1990-е на овамо.Национализација страних банака. Потпуна дигитализација јавне управе. Улагање у ИТ сектор и пољопривреду од око 2 милијарде eура у старту и касније по 200 мил годишње. Снижење стопе ПДВ на 17%.

Социјална улагања довести на ниво да сваки грађанин Србије може да преживи месец дана. И оно најважније референдум о приступању ЕУ, Евроазијској унији и о свим битним питањима око којих се не слажемо деценијама. И наравно поништавање свих неуспешних приватизација.

Верујем да можемо сопственим снагама много постићи.Без нових задуживања и трагичних приватизација.Тако Србија може да живи и напредује.

ДРАГАН МУРАР

Можда ти се свиди

Оставите коментар