Почетна » Вучићу, ово је поскупело

Вучићу, ово је поскупело

од admin
0 коментар

За годину дана поскупеле су бројне намирнице, посебно воће, поврће и сухомеснати производи, а не само уље, како је прексиноћ изјавио премијер Александар Вучић.

Вучић је у једној ТВ емисији рекао да је грађанима Србије у природи да увек говоре негативно.

– Ми имамо једну реченицу: “Увек ми је лоше и све је поскупело”. Донео сам прецизне податке да видите да је мало тога поскупело. Уље има седам динара вишу цену, за све остало је цена нижа. Говорим о ценама у малопродаји. Дајте, отиђите и погледајте стварне цене – поручио је премијер.

Премијер наредио, ми га послушали. На основу цена одређених артикала које пратимо периодично у истој продавници закључили смо да није уље једино које је поскупело, већ да је од двадесетак производа чак 16 данас скупље него прошле године.

Вера Вида, председница Центра потрошача Србије, шокирана је премијеровом изјавом.

– Како ништа није поскупело, бог с њим? Нема производа који није скупљи динар или два. Потрошачи нам се јављају и жале се на стална поскупљења. Статистика коју званичници користе само је тачна обрада нетачних података – тврди Вида.

И Игор Ивановски из Асоцијације потрошача Србије каже да производи поскупљују.
– Наше истраживање на 60 различитих производа показало је да су намирнице само од марта до јуна поскупеле четири одсто – објашњава Ивановски.

Ипак, неки производи, попут меса, појефтинили су. За пилећи филе прошле године требало је издвојити и више од 700 динара, док данас може да се нађе и за 600. Јунеће шницле коштале су 650 динара, а данас коштају 610. Појефтинио је и прашак за веш, па је уместо 530 динара за три килограма данас довољно 470 динара. Нижа је и цена туњевине, која је прошле године коштала око 190 динара, а данас кошта 165.

Дефицит мањи за 100 милијарди

У првој половини ове године дефицит буџета смањен је за 100 милијарди динара, саопштио је прексиноћ Вучић у истој емисији.
„Фискални дефицит тренутно је 1,6 одсто БДП, што је резултат који је међу најнижима у Европи, а просек плата у мају ове године изједначен је са просеком из истог месеца 2014. године, што је знак да су почеле да расту зараде у приватном сектору“, изјавио је премијер.

 

Горица Авалић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + two =