Почетна » Група Фијатових радника се из Словачке на месец дана вратила у Крагујевац

Група Фијатових радника се из Словачке на месец дана вратила у Крагујевац

од Други Пишу
0 коментар

После тромесечног рада у фабрици аутомобила међународне коропорациије „Стелантис“ у Словачкој, прва група од око 20 „Фијатових“ радника вратила се у Крагујевац, речено је Бети у Самосталном синдикату.

Председник фабричког синдиката Саша Ђорђевић рекао је да су то радници који су прихватили понуду „Фијата“ – дела „Стелатниса“, да раде у иностранству док у организацији те корпорације не почне производња електричног возила у Крагујевцу 2024. године.

Група радника која се вратила крајем прошле седмице, определила се за ангажовање у фабрици аутомобила у Трнави по систему „три плус један“: раде три месеца у Словачкој, а месец дана у крагујевачкој фабрици.

Ђорђевић каже да је од њих сазнао да су у Словачкој редовно примали плате и месечни бонус који је раније договорен са компанијом.

Он је додао да су, међутим, у октобру радници имали девет нерадних дана због проблема с гасом и деловима и да су за то време примили 65 одсто зараде.

Ђорђевић је рекао да има информације да су радници из Крагујевца у словачкој фабрици ангажовани на истим или сличним пословима које су раније обављали у Крагујевцу.

Он је навео да су од летос на рад у Словачку отишле четири групе „Фијатових“ радника, али да компанија до данас званично није објавила њихов број.

„Радници који су се крајем прошле седмице вратили у Крагујевац после тромесечног рада у Трнави, наредних месец дана биће ангажовани у нашој фабрици, пре свега на пословима припреме хала за инсталирање опреме за почетак производње електричног аутомобила… најављене за трећи квартал 2024. године“, рекао је Ђорђевић.

По његовим речима, у крагујевачкој фабрици и даље је у току пражњење хала, а фокус је на „Каросерији 1“ која се простире на осам и по хектара.

Он је казао да ће се за производњу електричног возила користити петина тог простора, те да ће ту бити инсталирани роботи.

Ђорђевић је изразио очекивање да ће нова опрема почети да се инсталира до краја године, али није искључено да то буде већ и у овом месецу.

После најаве производње електричног аутомобила 2024. године, у крагујевачкој фабрици је остало око 500 од 2.016 радника.

Већина није прихватила понуду компаније да ради у „Стелантисовим“ фабрикама у иностранству, те су отпуштени уз отпремнине.

Нема званичних података о технолошком вишку, али се процењује да је из фабрике летос отишло више од 1.300 људи.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар