Почетна » Добра земља, лоша задруга Умчари (ВИДЕО)

Добра земља, лоша задруга Умчари (ВИДЕО)

Снимак из емисије "Добра земља"

од Жиг Инфо
0 коментар

Јуче је у емисији „Добра земља“, која се емитује на каналу „Агро тв“ емитован прилог о Земљорадничкој задрузи „Умчари“. Гост у студију био је Ивица Душић из Умчара, чијем је прадеди одузето земљиште и то баш оно на којој се данас налазе темељи Зем. задруге Умчари, која, према речима Душића, зарађује од изнајмљивања простора, а не од основне делатности.

Подсетимо, Земљорадничка задруга Умчари, основана је још давне 1991. године. Пре две године, у процесу усклађивања организације пословања у складу са Законом о задругама, врши се реорганизација, односно доноси се одлука о изменама уговора о оснивању. 20. нових чланова, задругара закључили су уговор о оснивању Земљорадничке задруге Умчари, чија је основна делатност под шифром 0111- Гајење жита (осим пиринча), легуминоза и уљарица. Како је наведено у Оснивачком акту, циљеви задруге су унапређење производно-економских и других интереса задруге путем повећања и унапређење пољопривредне производње, продуктивности рада и дохотка у области ратарства, воћарства, сточарства, рурарног развоја и заштите животне средине. Према документацији до које смо дошли, Земљорадничка задруга Умчари је издала свој простор приватном лицу, а то лице је затим отворило месару. Према уговору,  до којег смо дошли, Земљорадничка задруга Умчари ће рентирање објекта почети да наплаћује тек од следеће године, јер, како пише, власник ће уложити у реновирање изнајмљеног простора. Интересантно је да се у овом уговору не наводи да је задруга власник објекта већ да је „ванкњижни власник“, и да се као такав овај објекат „даје у закуп“ и то на двадесет година.

Сличне наводе рекао је и Ивица Душић из Умчара у емисији „Добра земља“. Водитељ емисије, Урош Давидовић, у студију хтео је да позове и одговорног лица Зем. задруге Умчари, господина Станка, међутим он није могао истој да присуствује јер је,  „старији човек који нема снаге да долази“.

Детаљније у видео прилогу:

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар