Почетна » ИНТЕРВЈУ! ВОЂА ГРУПЕ,, BALKAN REVIVAL“- МИЛАН ЦАЛИЋ!

ИНТЕРВЈУ! ВОЂА ГРУПЕ,, BALKAN REVIVAL“- МИЛАН ЦАЛИЋ!

од admin
0 коментар

Милан је вођа групе BALKAN REVIVAL и писац песме „Премијеру шећеру“ па ће нам рећи пар ствари из тог културног и музичког става о систему у коме живимо.

За почетак преставите се одакле сте и чиме се бавите?

Ја сам Милан Цалић из Лесковца са тренутним пребивалиштем у Власотинцу, где је и основан бенд Balkan Revival. Председник сам удружења UNDERGROUND FEST које се бави пропагирањем свим гранама уметности и туризма. Један сам од организатора Underground music fest-a који пружа прилику младим бендовима да се представе у најбољем светлу. BALKAN REVIVAL je официјални бенд овог удружења.

Ваш тренутни бенд има објавњен један албум „Борба петлова“ на ком се налази песма „Два локвања око пања ( Премијеру шећеру)“ која је као инсулин за ово наше време у ком живимо. У плану је да снимите још један албум ускоро, где налазите инспирацију за ваше стваралаштво?

Песма „Премијеру шећеру“ је одговор али и у исто време и  питање: Где нас води овај систем који потиче из прошлости?! Заглупљивање народа, глума, цинизам, лаж како нам је све боље и боље…..а ми(народ) све сиромашнији, заглупљенији….немамо више снаге за отпор. Ова песма пита: Докле бре више? Живот у Србији смо симболично приказали у истоименом споту. У оваквом болесном окружењу, инспирација је једино што је преостало, а она је одраз онога што би хтео сваки човек да искаже-бунт. Из неког разлога већина ћути и трпи. До крај године је у плану објављивање другог албума који ће се звати „Птица ругалица“ Са још већим пљувањем режима. Када је човеку лоше из било ког разлога, он се труди да то промени. Нама није добро и нећемо да ћутимо. Свесни смо последица по наш живот, породицу, посао….Али то је наш отпор. Све друго би било непоштено.

Да ли мислите да сте угрожени тј да нисте безбедни због овога чиме се бавите и да ли сте имали проблема због песме Два локвања око пања(Премијеру шећеру)?

Наравно. Јер ми их бодемо директно у очи. Ма колико се они трудили да се представе да није тако, осећа се обруч који нас стеже. То се рефлектује кроз посао којим се бавим. Стално се осећа притисак. Што се тиче поменуте песме, када је изашао спот на нашем You tube каналу, истог дана ме је полиција тражила са неким јефтиним изговором да имам неку заосталу неплаћену казну. Сутрадан сам приведен  и спроведен у суд где смо више разговарали о мом бенду,свиркама, спотовима, него ли о поменутој заосталој неплаћеној казни. Али то ми даје елана, то је као ветар у леђа. Тада се родила идеја о другом албуму и још већем отпору. Тада сам сватио да времена Озне и Инфобироа нису прошла. Реформа полиције и судства није успела. Операција успела, пацијен је преминуо!

Да пређемо на неке лепше теме.

Какве филмове волите да гледате и набројте неке од њих?

Волим француске драме. Мислим да французи праве најбоље филмове. После њих су Италијани и Шпанци. Мада и Холивудска Б продукција обећава. Један од омиљенијих филма ми је баш из те холивудске продукције. Реч је о филму „Дебела Хладовина“редитеља и главног глумца Стива Бушемија. Иначе он је мој омиљени глумац.

Које књиге су оставиле утисак на вас?

Књига „Јадници“ Виктора Игоа, онда поезија Жака Превера која је имала најснажнији утицај на моје писање. Волим и савремене писце лаког штива као што су Халед Хосеини и Гијом Мисо.

Који музичари су утицали на ваше стваралаштво у оквиру музике?

Џими Хендрикс, Том Вејтс, група Криденс, Рамонси…код нас, група Азра. И наравно, вероватно цела сцена деведесетих, која је била једна од бољих на нашим просторима.

Како оцењујете културу у Србији и да ли наша земља подржава уопште људе који се баве културом?

Дао бих јој врло слабу оцену. Врло слабо су подржани уметници у нашој земљи. Поготово млади уметници, који одлазе из ове земље, управо због слабе подршке државних институција.

 Ви сте из Власотица, каква је културна понуда код вас и дали локална самоуправа подржава младе уметнике?

Ја сам Лесковчанин, који живи и ради у Власотинцу. У Власотинцу има доста талентованих уметника. Мислим да локална самоуправа недовољно подржава младе уметнике. Чак би се рекло и да их спутава, из њима вероватно познатих разлога. Јер прави уметник не ради у служби  режима. А као такав, он је опасност по систем.

Како оцењујете ТВ програм са националном фрекфенцијом?

Катастрофа! Шљам је испливао у први план и они нам диктирају и намећу системе вредности.

Шта мислите о штампаним медијима?

Врло је тужно да у Србији постоји мали број слободних медија. Тек неколико. Читам „Данас“

Да ли сматрате да данашњи медији, тв, новине више су у служби пропаганде и наметања ставова грађанима Србије него што их информишу? Какав је ваш поглед на то?

Тако је! Данашњи медији, тј већина њих, ради у служби режима. Немају везе са објективним информисањем. Тако је широм Балкана. Слично је било у Немачкој крајем тридесетих и почетком чедрдесетих.

Да ли имате утисак да форсирањем ријалитија се сужава свест оних који то упражњавају?

Ријалити постоје како би заглупили народ што више. Глупим народом је лакше манипулисати. Мислим да они који их гледају не пате од вишка интелегенције.

Како би сте описали овај систем у коме живимо?

Ја сам описао овај систем још половином деведесетих, кад сам написао стихове за песму „Револуција“ Рекло би се да сам предвидео ово срање. Трећа строфа песме „Револуција“ каже: Тешко време на нечија плећа, сваким даном брга је све већа, вирус глади, систем који гуши, непрестано, оптимизам се руши. Ови стихови су актуелни, нажалост, ево и после двадесет година.

Како се борити против некултуре?

Културном револуцијом. Набијањем на колац шунда и кича. У преводу то би значило не продавати се за мале паре. Сваки прави уметник зна о чему причам. Не продавати се за радно место или томе слично.

Да ли вам се чини да у нашој земљи а и региону има доста дезорјетисаних људи који су изгубили своје мишљење и попримили нечије туђе? Наставак питања би био да ли ти исти покушавају да наметањем тог мишљења онима који још увек мисле самостално оправдају губитак свог мишљења? Можели се то поставити као дијагноза овом систему?

Да, то је веома изражено у политици. Када вођа нешто каже, он је стопроцентно у праву. Полтрони око њега се труде да чак опонашају покрете великог вође, начин конверзације и сл. Они који немају своје ја, тј своје мишљење, најбоље одговарају и најбоље је манипулисати њима, што сваком режиму, па и овом нашем одговара. Они се задовољавају ситним наградама којима их режим чашћава. А систем се труди да ти, као појединац немаш никакво мишљење, а неда ти по сваку цену наметне своје. Јер и то је оно што им одговара.

Некада су се народне мудрости и знања преносила кроз народне песме и обичаје. Да ли вам се чини да израз „народна музика“ нема везе тренутно са нашим народом и да је тај израз окупиран? Везано за то питање да ли вам се чини да кроз окупацију тог назива „ народно“  брише се све оно сто је наш народ вековима стицао и чувао и убацује се уместо знања глупост и тиме се  одређене масе заглупљују зарад лакшег поробљавања?

И сада је то тако. И ми свирамо народну музику. Свирамо за народ! Народне мудрости  и знања се данас преносе преко рок ен рола. Ако мислите на нашу фолклорну музику која би требала да буде наш идентитет, она је скоро мртва. Народу је наметнута нека друга, туђа назови музика, која вређа достојанство сваког патриоте, сваког нормалног и слободног човека, традиционалисте. Она долази са истока и врло је блиска некој другачијој верској заједници од наше традиционалне.  То је ова новокомпонована народна музика коју неки покушавају пола века да прогурају као нашу народну-фолклорну музику. И доста им то успева. Она се може чути на сваком ћошку без обзира што је шунд и што вређа интелегенцију слушаоца, она пролази код широких народних маса. А гусле,фрула, гајде….као наши традиционални иструменти су скоро изумрли. Њих можемо ретко да чујемо или их само чујемо на специјализованим концертима који су нажалост слабо посећени.

Хвала вам на издвојеном времену.

Песму можете преслушати овде:

 

ЗА ЖИГ ИНФО: ИВАН БАЈОВИЋ- БАЈКE

Можда ти се свиди

Оставите коментар