Почетна » Ко не плати, уписује га у књигу дужника – домаћини бесни: Поп свети водицу за 2.000 динара, а цену дигао због поскупљења горива

Ко не плати, уписује га у књигу дужника – домаћини бесни: Поп свети водицу за 2.000 динара, а цену дигао због поскупљења горива

од Други Пишу
0 коментар

Од мештана села Кусадак, које се налази између Смедеревске Паланке и Младеновца, сазнајемо да локални поп наплаћује 2.000 динара свећење водице за славу. А то је у односу на само пре неких пола године поскупљење од 100 одсто… За ту своју рачуницу он има и оправдање – цену горива.

– Помаже Бог. Доћи ћу сутра ујутру код вас између 11 и 12 часова да светим водицу за славу. Цена је од ове године 800 динара, а почињемо и са скупљањем по 10 евра (ко може и више) прилога за обнову крова на храму – наводи се у поруци коју је свештеник Епархије нишке послао једном домаћину, а која је објављена на страници удружења потрошача Ефектива.

А оно што се збива у Кусадаку је… Свештеник дође у кућу, освешта водицу, остави црквени календарчић и тај чин од три минута наплати 2.000 динара.

– Пљачка! Причали су ми домаћини из села који су славили Ђурђиц да им је поп дошао и рекао да је поскупело свећење јер је скочила цена горива. Ја славим Светог Николу и очекујем његов долазак, плашим се колико ли ће тек мени да наплати, можда је опет поскупело јер су опет цене скочиле – прича пензионер Слободан Николић из овог места и додаје:

– Људи у селу се буне, питају коме да се жале јер је то превише. За Ускрс ми је наплатио 1.000 динара, а сад ће дупло.

Он наводи и да свештеник само дође, не донесе црквену свећицу ни тамјан, већ све његова жена, односно домаћица мора да припреми.

– Дође на готово, освешта, остави црквени календарчић и оде. Ако случајно домаћин каже да нема можда толико пара код себе, он у својој свесци убележи која кућа му није платила услугу, лупи рецку том домаћину. Ако ја имам 22.000 динара пензију и морам да спремим славу, која је велики трошак, њему дам 2.000, шта ће мени да остане. Мештани су бесни јер није у реду да поједина свештена лица лупају рецке и дижу цене – истиче Николић.

У Власотинцу и у околним селима свештеници такође имају тарифу, а њихова цена се креће од 500 до 1.000 динара. Мештани кажу да је и у овом месту службовао свештеник који је са собом носио бележницу, у који је уписивао дужнике домаћине, али и остављао црквени календарчић када освешта воду.

– Свако од свештеника познаје своје парохијане и ниједно свештено лице неће захтевати од домаћина тај новац уколико нема ни плате ни пензије. Никада нисам чуо да свештеници имају свеску у коју уписују рецке. С друге стране, и парохијани знају да свештеници немају ни плате, а ни пензије, те да и они живе од парохијана, али ниједан неће инсистирати на приходу ако зна да породица нема. Мештани који се буне треба да дођу до епархије да нам то и кажу.

курир.рс/Србија24

Можда ти се свиди

Оставите коментар