Почетна » Коалиција за слободу медија: Осуђујемо притисак на слободу говора и покушај да се ућутка критика

Коалиција за слободу медија: Осуђујемо притисак на слободу говора и покушај да се ућутка критика

од Жиг Инфо
0 коментар

Бивши начелник београдског центра Ресора државне безбедности, Милан Радоњић, један од четворице оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије који су у фебруару ослобођени одлуком Апелационог суда, тужио је Славко Ћурувија фондацију због саопштења у коме је Фондација изразила неслагање са том пресудом. У међувремену, појавиле су се незваничне информације да ће бити поднете тужбе и против медија. Коалиција за слободу медија осуђује овај притисак на слободу говора и покушај да се ућутка свака критика једног режима.

Након објављивања одлуке Апелационог суда, 2. фебруара ове године, реаговале су многе домаће и међународне организације.

Из Славко Ћурувија фондације тада су се огласили саопштењем у коме је наведено да “су ослобођени они који су убили новинара кога је тајна служба прислушкивала и пратила пре самог злочина, чије је убиство најављено на државној телевизији, са ким су се обрачунавали највиши државни званичници, о коме су у државним медијима пласиране монструозне лажи, чију је имовину држава уништила, а његове сараднике прогањала”.

Иако нигде у саопштењу нису поменута имена оптужених, Милан Радоњић одлучио је да путем Суда тражи да му Фондација исплати 500.000 динара због повреде угледа и части.

Славко Ћурувија убијен је пре 25 година, за тај злочин нико није одговарао, а сада се покушавају ућуткати гласови који подсећају да ниједан случај убиства новинара у Србији није решен.

На суђењу за убиство Славка Ћурувије начињено је много намерних и ненамерних пропуста, што је показало да ова власт није способна или не жели да се обрачуна са криминализованим деловима тајне службе, који су одговорни за бројне злочине.

Нећемо дозволити да нас ови притисци обесхрабре и наставићемо да се боримо против некажњивости злочина над новинарима

Коалицију за слободу медијиа чине: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“, Славко Ћурувија фондација и КУМ Независност

Можда ти се свиди

Оставите коментар