Почетна » Министарка: Казна за пушење у угоститељским објектима да буде милион динара

Министарка: Казна за пушење у угоститељским објектима да буде милион динара

од Други Пишу
0 коментар

Сутра бих увела потпуну забрану пушења у затвореном простору. Закон је завршен, сада иде на законодавство да се усклади са осталим законима и да се види да ли неке чланове треба мењати, истакла је министарка здравља др Даница Грујичић одговарајући на питање новинара Н1 о иницијативи за забрану пушења у угоститељским објектима.

„Оно што је важно је казнена политика, која мора да буде добро спровођена, односно инспекције морају ићи у контролу. Јер ако наплатите 5.000 динара некоме коме је пуна кафана, а све задимљено, онда нећемо ништа урадити. Али ако треба да плати казну од милион динара, онда мислим да ће се добро замислити“, нагласила је министарка здравља.

Грујучић је напоменула да забрана пушења у свим затвореним просторима не зависи само од ње, објашњавајући да сваки закон иде на увид свим министарствима и да „некад неко има некакву примедбу, а некад не“.

„Мислим да заиста више не треба као земља и као народ да се брукамо због пушења у затвореном простору јер, забога, то је сад неко велико задовољство кога не можемо да се одрекнемо. Нема никаквих проблема, ту је ћебе, грејалица, а баште су лети отворене свуда, па нека пуше до миле воље ако хоће. А да не говорим да треба мислити на карцином плућа који је у Србији у порасту, јер је доказано да 95 одсто оболелих од тог тумора чине пушачи или они који су били дугогодишњи пушачи“, закључила је Грујичић, додајући да електронске цигарете нису ништа мање опасне од обичних и да би њихов увоз забранила „колико сутра“.

Подсетимо, портал Н1 је поводом Националног дана без дувана разговарао са др Срменом Крстев која се до децембра налазила на месту председнице Републичке стручне комисије за контролу дувана, а тема је била управо иницијатива да пушење буде забрањено у свим затвореним просторима.

„Предлог о потпуној забрани пушења у угоститељским објектима постоји, али није дошао на дневни ред за усвајање, нити има мишљење Министарства здравља и других министарстава. Комисија коју сам водила направила је предлог измена тог закона, који је обухватао апсолутну забрану употребе дувана у сваком затвореном простору, а ту смо додали још и спортске терене и аутобуска стајалишта. Предлог је послат Министарству здравља, али је на томе и остало“, рекла је у разговору за портал Н1 др Крстев.

Према њеним речима, Радна група која је формирана 2021. године израдила је Предлог измена и допуна Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, који је потом прослеђен Министарству здравља.

Нешто више о статусу тог предлога покушали смо да сазнамо у Министарству здравља, којем смо послали упит позивајући се на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Ресорно министарство смо упитали да ли је упознато са садржином тог документа и да ли га је разматрало, међутим одговоре на та питања нисмо добили до момента објављивања текста.

Никола Којић  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар