Почетна Друштво МОГУЋЕ САНКЦИЈЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ: Казна за недолазак код специјалисте?!

МОГУЋЕ САНКЦИЈЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ: Казна за недолазак код специјалисте?!

од admin
0 коментар

Од првог јануара грађани који пропусте два термина код доктора могли би да се суоче са последицама. Ко не оправда изостанак, годину дана неће моћи да закаже преглед

ПАЦИЈЕНТИ, који се не појаве на прегледу код специјалисте у дому здравља у термину који су заказали, по свему судећи, сносиће одговарајуће санкције. Иако званична одлука још није донета, како незванично сазнајемо, ако два пута не дођу, а претходно не откажу преглед или не оправдају изостанак, неће имати право да наредних годину дана траже нови термин. Нова правила требало би да заживе од Нове године.

Ова новина је још један корак у смањивању листа чекања за преглед код специјалиста, на који се у појединим домовима здравља у Београду чека и до четири месеца. Редови су најдужи испред ординација интерниста и офталмолога. Увођење националног кол-центра Министарства здравља, требало би да унапреди досадашњи систем заказивања у домовима здравља, јер се дешавало да грађани окрећу број безброј пута, а да се нико не јавља или је заузето.

Приликом заказивања осигураници су сада дужни да оставе матични број. То је уведено како би се увела боља контрола долазака, јер има пацијената који „забораве“ и тако узму термин неком другом. Дешава се да се пријаве код специјалисте у више установа примарне здравствене заштите, па и тако заузимају места другим пацијентима који могу бити прегледани.

Како кажу у домовима здравља, постојању листа чекања доприноси и то што неким Београђанима, који иначе нису хитни случајеви, напрасно позли у вечерњим сатима па се упуте у Ургентни центар. Све претраге обаве на једном месту, иако су претходно заказали прегледе у дому здравља, а не обавесте установу да су то урадили.

По Закону о здравственој заштити, осигураницима се мора заказати преглед најкасније за 30 дана. У супротном, дом здравља или болница дужни су да им издају потврду да нису могли да пруже тражену услугу у прописаном термину, са којом пацијент има право да од РФЗО тражи надокнаду трошкова, ако се одлучи да посети специјалисту у приватној ординацији. Ово правило не важи за прегледе за које постоје листе чекања – снимања скенером и магнетном резонанцом, операција катаракте, уградња вештачког кука и колена.

МАЛО ЗАХТЕВА

ПАЦИЈЕНТИ који су у прошлој години тражили рефундацију трошкова од РФЗО могу се пребројати на прсте – прошле године шест, а ове до јуна само два.

Сви захтеви су прихваћени, а из касе Фонда је за те намене исплаћено 29.446 динара лане и 6.700 динара до јуна ове године. Осигураници су тражили накнаду трошкова за 24-сатни ЕКГ холтер, специјалистичке анализе, ехо штитасте жлезде и абдомена, као и колоноскопију.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар