Kako piše Euronews Srbija, najveće štete nastaju u fazi kada voće cveta ili precvetava, a najviše problema bilo je u zasadima koštunjavog voća.
Najugroženije su bile rane sorte kajsija i breskvi, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku. Postavlja se pitanje kolike su štete i šta će biti sa rodom te vrste voća.
Institut za voćarstvo u Čačku trenutno nije napravio procenu štete od posledica niskih temperatura, ali se očekuje da one budu velike, prevashodno na kajsiji koja je bila u punom cvetanju.
Mraz je naneo štetu i drugim voćnim vrstama kao što su trešnja, kruška, šljiva i jabuka, ali bez većih posledica.
„Generalno, najviše je kajsija oštećena zbog niskih temperatura proteklih dana“, kaže za Euronews Srbija Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku i naglašava da je sigurno 95 odsto roda uništeno i to prevashodno kasnije.
I tu još nije kraj problema, jer je i april mesec pun iznenađenja.
„Šljiva i jabuka nisu oštećene, ali tek u narednom periodu treba da cvetaju, tako ako se dogode i tada niske temperature, može doći do oštećenja i tih voćnih vrsta“, rekao je Popović.
Na pitanje da li voćari razmišljaju da kajsiju zamene zamene nekom drugom voćnom vrstom, Popović kaže da je deo tradicije da ljudi gaje kajsiju, među kojima je mijokovačka kajsija autohtona sorta.
„Na svake treće, četvrte godine kajsija rodi, što ekonomski nije isplativo. Međutim, ljudi i dalje zadržavaju se gajanju (kajsije), mahom neki ljudi zbog same tehnologije gajenja prelaze na šljivu, ali to je u manjem opsegu. Ipak, i dalje se kajsija, pogotovo mijokovačka, gaji u velikoj meri“, rekao je sagovornik Euronews Srbija.
On kaže da je neizvesno šta će biti sa ovogodišnjim rodom.
„Još je mart mesec, znamo da je april najkritičniji, on još nije nastupio, tako da je jako, jako neizvesno šta će biti od voća u našem kraju“, rekao je Popović.
Foto: Pixabay