Почетна » НЕВАКЦИНИСАНО ДЕТЕ НЕЋЕ МОЋИ У ШКОЛУ Овако изгледа упис у први разред, а ево шта је од ове године ВЕЛИКА НОВИНА

НЕВАКЦИНИСАНО ДЕТЕ НЕЋЕ МОЋИ У ШКОЛУ Овако изгледа упис у први разред, а ево шта је од ове године ВЕЛИКА НОВИНА

од admin
0 коментар
 
Родитељима је остало да на упис првака донесу само лекарско уверење, јер то не може нико други да обезбеди, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.
 
– Све друго, документа: извод из матичне књиге рођених, пребивалиште, електронски се набавља. За то је обучено доста људи, директори имају упутства, имају и кол-центрар где ће се јавити ако им нешто буде нејасно – рекао је Шарчевић за ТВ Прва.
 
У први разред основне школе биће уписана генерација рођена од 1. марта 2012. до краја фебруара 2013. године, што значи да ће до поласка у школу, 1. септембра, напунити најмање шест и по година, а највише седам и по. У Министарству просвете процењују да у Србији има између 68.000 и 70.000 малишана тог узраста. Накнадни рок за упис правака је од 20. августа 2019. Да би се уписала млађа деца, годину раније, потребна је додатна провера њихових способности код психолога.
 
Документа и прегледи
 
За упис првака потребни су извод из матичне књиге за дете, уверење о похађању предшколског програма и уверење о пребивалишту (све то набавља школа, електронски), а родитељи су дужни да доставе и потврду да је дете прошло лекарски преглед.
Лекарки прегледи обављају се у домовима здравља, где прво педијатар прегледа дете, а потом она пролазе прегледе код очног лекара, оториноларинголога, физијатра, логопеда и стоматолога. На овим прегледима потребно је и да се деци ураде анализе крви и урина.
 
Обавезне вакцине
 
Пошто су неки родитељи одбијали да вакцинишу децу, или из неког другог разлога то нису урадили, лекари напомињу да деца неће моћи да пођу у школу ако нису примили ДТ, ОПВ и ММР вакцине. Сваке године јединица локалне самоуправе води евиденцију о броју деце која су у узрасту за упис у основну школу и на основу тога обавештава родитеље, односно старатеље и школу.
За родитеље који без оправдања не упишу децу на време, што се односи и на оне који нису вакцинисали децу, следи казна од 50.000 до 100.000 динара.
Родитељи у Београду пожалили су се претходних дана да нису могли у апотекама да нађу обавезне вакцине, јер и редовно вакцинисана деца треба да их приме пред полазак у школу. До проблема је дошло због несташице две вакцине француског произвођача, дултавакса и тетраксилина, али је прва већ стигла у апотеке, а друга ће стићи до средине априла.
 
Психолог и педагог
 
Деца би пре уписа требало да прођу разговоре са психологом и педагогом, где препознају предмете са слике, разврставају предмете по величини и проверава се како се оријентишу у простору. Психолог и педагог проверавају и то колико је дете емотивно зрело за полазак у школу, у шта се убраја и самосталност и спремност да се одвоји од родитеља, његова социјална зрелост (да ли може мирно да седи на часу, да ли се дружи са другом децом…), као и интелектуалну зрелост, односно да ли може да учи.
Упис школе по жељи
 
Доста родитеља је већ предало пријаве за упис детета, јер су желели да изаберу школу којој деца не припадају по адреси становања, а то су могли да ураде до 1. фебруара. Таква пракса је, разумљиво, најчешћа у већим градовима. Примера ради, у Београду су ту могућност искористили маме и тате 2.106 малишана, а и у Новом Саду се сваке године бележи све више таквих захтева.

Можда ти се свиди

Оставите коментар