Почетна » Нунс: Осуђује се непрофесионално извештавање медија о ширењу мајмунских богиња и довођења у везу са ЛГБТQ+ популацијом

Нунс: Осуђује се непрофесионално извештавање медија о ширењу мајмунских богиња и довођења у везу са ЛГБТQ+ популацијом

од Други Пишу
0 коментар

Последњих недеља забележено је више случајева инфекције мајмунским богињама у Европи, Сједињеним Америчким Државама, Аустралији, Канади. Након што су откривени случајеви инфекције код геј, бисексуалних и других мушкараца који имају секс са мушакрцима, медији су почели да извештавају о мајмунским богињама као болести која се „преноси геј сексом”

Таблоид Курир је у свом тексту „МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ СЕ ПРЕНОСЕ ГЕЈ СЕКСОМ! Још их званично нема у Србији, АЛИ АКО ИХ МУЖ ИМА МОЖЕ ДА ПРЕКИНЕ БРАК! (ФОТО)” поред хомофобије, изнео и низ неистина и дезинформација.

Курир се у тексту позива на информације које је објавила Светска здравствена организација (СЗО), и преносе „како је највећи број случајева забележен међу мушкарцима који су имали сексуалне односе са мушкарцима!”. Међутим, изостављају информацију да је саветник за ХИВ, хепатитис и полно преносиве инфекције при СЗО Енди Сил нагласио да иако „видимо неке случајеве међу мушкарцима који имају секс са мушкарцима, ово није геј болест” и додао да „свако може добити мајмунске богиње у блиском контакту са зараженом особом”.

Наслове и наративе сличне оним у Куриру имали су и још неки медији. У разговору са вирусологом и микробиологом Миланком Шеклер, користи их и Радио Телевизија Војводине (РТВ). Јавни сервис уместо да јасно и благовремено информише јавност о мајмунским богињама, својим текстом „БЕЗ ПАНИКЕ: Од мајмунских богиња углавном оболели хомосексуалци” доприноси стигматизацији, ширењу страха и неповерења према геј и бисексуалним мушкарцима.

РТВ је накнадно изменио наслов, што говори о уоченој грешци, али текст и даље доприноси стигматизацији ЛГБТQ+ заједнице уместо да објективно информише о болести у складу са јавним интересом.

Уједињене нације су такође скренуле пажњу на проблем: „Стигма и кривица поткопавају поверење и способност да се ефикасно реагује током епидемија попут ове“, рекао је Метју Кавана, заменик извршног директора УНАИДС-а. Овим је наглашена штета коју овакви наративи чине јавном здрављу и целокупном друштву.

Стигматизација и таргетирање појединих група не само да наносе штету одређеној заједници, него ремете и јавно здравље. Медији би требало да приступе овој теми као здравственом проблему, пружајући релевантне информација од јавног интереса, без ширења хомофобије. Насупрот, овакво извештавање медија веома подсећа на извештавање о ХИВ-у током 80-их година и представља реалну опасност од јачања стигме према ЛГБТQ+ заједници.

Медији би требало да извештавају у складу са Етичким кодексом новинара Србије, али и да буду свесни своје одговорности када извештавају о осетљивим темама. Етички кодекс изричито каже да „новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију

засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалној оријентацији, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу”.

Поред тога, подсећамо медије на њихову улогу и одговорност према друштву, у овом случају важно је заштити јавно здравље и безбедност грађања и грађанки, а стигматизација једне друштвене групе и стварање заблуде о начинима преношења болести доприносе сасвим супротном ефекту.

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan

Civil Right Defenders

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Beograd Prajd

Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT

Udruženje Da se zna!

Asocijacija Duga

Labris – Organizacija za lezbejska i ljudska prava

Rainbow Ignite

Udruženje L* – Communio

ZOOMER.rs

Centar E8

Reflektor teatar

Talas

ERA – Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey

Grupa „IZAĐI“

XY Spectrum

Glic

Geten

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар