Почетна » НУНС: СРБИЈА: Измене Кривичног закона захтевају отворену и свеобухватну расправу

НУНС: СРБИЈА: Измене Кривичног закона захтевају отворену и свеобухватну расправу

од admin
0 коментар

 

Свесни смо да се новинари у Србији суочавају са бројним претњама по своју физичку безбедност и често су мета узнемиравања због свог рада. У последње време највећи број узненимаравња се одвија онлајн, посебно на платформама друштвених медија, и утичу на активности новинара и независних медија у Србији. Недостатак и неконзистентан приступ у истрагама ових случајева свакако мора бити адресиран, али решења предложена у изменама и допунама Кривичног закона захтевају даљу и отворену дискусију у циљу спречавања негативних импликација на слободу изражавања новинара и других појединаца који учествују у јавној расправи у Србији.

 

Предложени амандмани су изузетно широки, засновани на проблематичним концептима, укључујући кажњавање изражавања мишљења и кривичне санкције за „увреду” и сличне појмове, а што у крајњој линији може довести до санкција против новинара.

 

МФРР подржава позив цивилног друштва у Србији упућен Министарству правде да даље продужи јавне консултације и омогући дубљу дискусију о различитим мерама и механизмима који могу ефикасно да унапреде безбедност новинара уз поштовање међународних стандарда слободе изражавања.

Министарство правде отворило је прве двадесетодневне консултације у октобру и на захтев цивилног друштво продужило други период консултација у новембру, које су затворене јуче 2. децембра 2021. године. Међутим, овај временски оквир и очигледна потреба да се убрза консензус око предложених амандмана, омели су свеобухватну дискусију о основним питањима како о безбедности новинара, тако и промена у Кривичном законику.

 

МФРР, НУНС и YУЦОМ позивају Министарство правде да узме у обзир ове недоумице и омогући свеобухватније и адекватније консултације, како би се омогућила широка дискусија међу свим заинтересованим странама. На крају, потписници ове изјаве препоручују да се ове измене и допуне испитају и оцене у оквиру редовног процеса ширих измена Кривичног законика у Србији.

3. decembar 2021.

Потписали:

Article 19
Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)
Evropska federacija novinara (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Medjunarodni pres institute (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар