Почетна » Од следеће године обавезна регистрација свих припејд бројева

Од следеће године обавезна регистрација свих припејд бројева

од Други Пишу
0 коментар

Скупштина Србије усвојила је нови Предлог закона о електронским комуникацијама, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација.

Према овом закону, уводи се регистрација свих припејд претплатника мобилне телефоније у Србији, како се наводи, у циљу постизања веће сигурности грађана.

Обавезна регистрација ће бити за све нове кориснике пре него што постану припејд корисници, односно пре него што купе СИМ картицу са новим бројем, као и сви они који већ имају припејд бројеве од раније.

Закон предвиђа да ће регистрација моћи да се обави „физичким присуством“, мислећи вероватно у филијалама мобилних оператора, као и електронским путем на сајту еУправе.

 

Регистрација за физичка лица подразумева остављање података као што су име и презиме и један од идентификационих података као што су ЈМБГ, број личне карте, број путне исправе или евиденциони број странца.

Надлежно министарство има рок од шест месеци од дана ступања закона на снагу да донесе посебан правилник о регистрацији припејд услуга мобилне телефоне, а пружаоци услуга односно оператери годину дана после тога да започну регистрацију својих корисника. То значи најкасније до октобра 2024. године ће кренути процес регистрације, преноси Н1.

Рок за завршетак старих корисника још није познат, као ни шта ће бити са онима који то не учине, али ће се то вероватно предвидети посебним правилником до јесени.

У закону се подсећа да је укупан број корисника мобилне телефоне на крају 2021. године износио 8.501.519 што је за 2,9 одсто више у односу на 2020. годину.

Број корисника мобилне мреже у 2021. превазилази укупан број становника и испада да корисници у просеку користе више од једне СИМ картице.

Foto: Shutterstock

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар