Paradajz 300 din po kilogramu

157718613560561156927534
Drugi Pišu
februar 4, 2023

0 komentara

4 min čitanja
7

Tezge prestoničkih pijaca su pune bez obzira na zimsko vreme. Ponuda je odlična, a cene se razlikuju, ali u konačnom zbiru uglavnom pun ceger košta – mnogo.

Na pijaci Zeleni venac kiseli kupus je, na primer, znatno jeftiniji nego na Zemunskoj pijaci, košta oko 130 dinara, a preko Save je 250 dinara. Beograđani najviše kupuju krompir, šargarepu, luk, a od voća – citruse.

Uopšteno, na Zemunskoj pijaci juče je bio bolji izbor, mada se ovde krompir prodavao po ceni od 150 dinara, dok se na Zelenom vencu može naći i za 100 dinara. Gajbice sa paradajzom krase tezge i ovog februara i to po ceni od 300 dinara za kilogram na obe pijace. Najskuplje od povrća su sveže crvene paprike. Na „Zelenjaku“ koštaju koliko i paradajz, 300 dinara, a u Zemunu idu do 400 za kilogram.

Na tezgama ima više rotkvica, zelene salate, mladog luka. Kako kažu prodavci, toplo vreme i staklenici učinili su svoje. Ne moramo čekati april da bismo kupili svežu zelenu salatu, a cena ovog povrća kreće se i do 60 dinara po glavici na obe beogradske pijace. Kilogram patlidžana na „Zelenjaku“ košta 350 dinara, dok je u Zemunu 300 dinara.

– Imamo svega: spanaća, krastavaca, patlidžana, tikvica – kaže nakupac u Zemunu.

– Cene jesu porasle, ali šta ćemo, moramo i mi da ih podignemo, ipak od ovoga živimo. Sve je sveže i domaće.

Porasla je prodaja i mandarina (200 – 220) banana, kivija(300) i đumbira. Ponuda je velika, a cene šarene. Na Zemunskoj pijaci kao i na pijaci na Zelenom vencu se za 200 dinara može pazariti kilogram banana. Pomorandže su jeftinije – do 150 dinara.

Kada se završi kupovina voća i povrća, Beograđani u kese dodaju i mlečne proizvode.

Trgovci na ovim pijacama ističu da se najviše kupuje mladi kajmak i sitan sir. Za 1.500 dinara mlekari će odvojiti kilogram mladog kajmaka, dok se cena punomasnog sira ne razlikuje na pijacama – kilogram 600 dinara.

PRODAVCI DOLAZE I IZ NOVOG SADA

Zemunsku  pijacu posećuju i Beograđani sa ostalih opština. Za svež kupus, krompir i luk dolaze čak i žitelji Rakovice. Juče smo se sreli sa Novosađanima koji ovde svakog petka dolaze po sir i kajmak.

– Već godinama dolazimo na ovu tezgu po mlad kajmak i sir, jednom mesečno se drugarica i ja organizujemo da dođemo u Zemun i kupimo šta nam je potrebno i nije nam teško – kažu Novosađanke.

T. NIKOLIĆ   Novosti

 

naslovna Foto: N. Živanović

Poslednje