Почетна » Петиција за чистији ваздух у Србији

Петиција за чистији ваздух у Србији

од admin
0 коментар

 “Не желимо да се наш новац из буџета троши на субвенције од 5.000 евра људима који себи могу да приуште куповину хибридних аутомобила који коштају у просеку 30.000 евра. Наша Влада је прошле године издвојила 1 милион ЕУР управо у те сврхе. Тај новац нису чак ни потрошили, зато што нема пуно грађана који могу то задовољство себи да приуште. Па ипак, Влада је и за наредну годину испланирала да одвоји још 1 милион ЕУР у исте сврхе! Да ли ћемо то дозволити? Сматрамо да је то ирационално трошење нашег новца, у моменту када су наши градови на светским листама једни од најзагађенијих у свету, када економија због ЦОВИД-19 стоји и наши грађани немају најосновније услове за живот, када наша деца удишу ваздух који има и боју и укус. Након предаје потписа, покренућемо јавну кампању о проблему загађења. Постоје бројни проблеми, али усвајањем нашег решења се може направити конкретно побољшање квалитета ваздуха. И то решење не тражи додатна средства. Потребно је само да наш новац у буџету који већ постоји, преусмеримо на праведније и ефикасније ствари”, навели су из поменутог тима за медије.

Тим “Крени – Промени” подсећа да је једна петиција, коју су организовали прошлог месеца, а која се тицала преусмеравања новца намењеног за новогодишње прославе на лечење болесне деце, већ успела.

“Прошлог месеца смо покренули акцију да градови у Србији новац предвиђен за прославу Нове године, преусмере на лечење деце. Након што смо сакупили 115.000 потписа и покренули медијску кампању 11 градова је преусмерило средства за лечење болесне деце. Ако мислите да Влада треба да изврши ребаланс буџета и да уместо хибридних аутомобила наш новац треба да преусмери на подршку грађанима да замене своја кућна ложита, пронађите још три особе из окружења које ће потписати и поделити петицију“, навели су они.

” Подсетићу вас да преко 9.000 људи умре годишње од проблема загађења. Од КОВИД-19 је ове године умрло мање од 3.000. Ако због ЦОВИД-19 сви водимо рачуна, зашто се према проблему загађења ваздуха понашамо као да не постоји?”, закључили су из тима “Крени – Промени”.

Петицију можете потписати ОВДЕ.

Како наводе из тима “Крени – Промени”, петицију ће предати Ирени Вујовић, министарки заштите животне средине, сутра у 11 часова.

Перо Јововић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар