Почетна » Престолонаследник Петар Карађорђевић абдицирао у користи принца Филипа

Престолонаследник Петар Карађорђевић абдицирао у користи принца Филипа

од Други Пишу
0 коментар

Принц Петар Карађорђевић одрекао се данас свих права који му припадају по основу првородства у породичној лози, за себе и све своје потомке.

„Обавештавам Вас да сам ја, Краљевић и Принц-Наследник Србије и Југославије Петар Карађорђевић, свестан и одговоран за своје поступке и у присуству сведока, у среду, 27. априла 2022. године у палати Каса Де Пилатос (палата Светог Андреја) у Севиљи потписао своју одлуку о абдикацији којом се одричем свих права и прерогатива који ми припадају по основу првородства у лози Старешине Краљевског Дома Србије и Југославије“, навео је он.

Како наводи, чином абдикације одрекао се за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

Сва права пренео је на брата Филипа.

„Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана Краљевског Дома, титуле Краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице“, објаснио је.

„Том чину сведочили су: моја мајка принцеза Марија Да Глорија од Орлеана и Бреганце и Војвоткиња од Сегрорбе, мој очух Игнацио, Војвода од Сегорбе, са благословом Патријарха српског Г.Г. Порфирија: јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, мој брат принц-наследник Филип, моја снаха принцеза Даница, моја сестра Соул, грофица од Ампуријаса, г-дин Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, канцелар ордена и Хералд Дома Карађорђевог и г-дин Никола Станковић, шеф кабинета Принца-Наследника“, додаје Карађорђевић.

О његовој „непоколебљивој одлуци“ званично је обавестио и оца, принца Александра, као и патријарха Порфирија. Карађорђевић истиче да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом, а он ће свој живот наставити у Севиљи, где је живео и до сада.

„Родитељима исказујем захвалност на љубави, бризи и труду. Браћи изражавам љубав и оданост, а новом принцу-наследнику Србије и Југославије лојалност и подршку“, рекао је Карађорђевић.

Дуња Марић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар