Почетна » Ситуације у којима САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ могу да збуне возаче

Ситуације у којима САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ могу да збуне возаче

од admin
0 коментар

Саобраћајни знаци умеју да задају праве муке возачима, нарочито када су постављени тамо где не би требало, а један такав пример уочио је и директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије, Дамир Окановић.

Наиме, ради се о саобраћајном знаку на путу за Панчево који обавештава возаче да улазе у зону насеља, али који је постављен далеко од места на ком би заправо требало да се налази. Окановић је прокоментарисао да је циљ тог знака незаконито кажњавање возача.

– Такав знак, како је прописано законом, управљач пута треба да постави непосредно пре насеља, односно где се са леве и десне стране налазе групе кућа, а не шуме и ливаде. У овом случају тај знак би требало да се налази на улазу у Панчево и то тек да се пређе мост преко Тамиша. Законом о саобраћају појам насеља је јасно објашњен, то је простор изграђен за живот и рад људи и обележен је знаком за насеља, и где важе друга саобраћајна правила, као што је ограничење брзина на 50 километара на сат – објашњава за „Блиц“ Дамир Окановић.

Међутим, у пракси се дешавају и овакви примери где је знак за насељено место постављен око 1.100 метара од првих кућа што, како истиче Окановић, омогућује кажњавање возача на местима на којима не би смели да буду кажњени.

– И сасвим случајно ту је и радарска контрола. Имали смо пример из Велике Плане где је жена кажњена јер је возила брзином од 71 километар на сат, на делу пута на ком је постављен знак за дивљач на путу. На истом том делу пута постављен је и знак за насељено место, што би значило да је ограничење 50. У ком то насељу шета дивљач – пита се Окановић.

Lokacija autobuske stanice Reva (Duboka bara), autobuske linije 108

Локација аутобуске станице Рева (Дубока бара), аутобуске линије 108

Ипак, из Агенције за саобраћај градске управе у Панчеву имају објашњење за овај саобраћајни знак. На том делу пута је појачано присуство пешака, који путују за Београд аутобусом на линији 108. Ту је последња станица те линије, Рева (Дубока бара), и налази се на 1.100 метара од Панчева.

– Велики број Панчеваца вади маркице за превоз у Београду и путују аутобусом на линији 108, који стаје пре улаза у Панчево. Они пешице прелазе преко моста на Тамишу, и крећу се тим коловозом. Зато смо знак који указује на насељено место, што значи да је ограничење 50 километара на сат, поставили тако далеко, јер је реална слика на терену да се на путу налази велики број пешака. Поред тог знака налазе се и знаци за опасност од пешака и бициклиста на путу. Баш зато што постоји тај знак и нисмо постављали додатне знаке за ограничење брзине, који би на тој деоници пута свакако били постављени да нема знака за насељено место – објашњавају из Агенције за саобраћај града Панчева.

 

Д.К.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар