Почетна » Случај ’’напад на изложбу’’ – полицајцу 20% од плате, већина претњи није процесуирана, министарство ћути

Случај ’’напад на изложбу’’ – полицајцу 20% од плате, већина претњи није процесуирана, министарство ћути

од Други Пишу
0 коментар

После годину и по дана од упада на изложбу стрип групе ’’Момци’’ и даље нема помака. Само дежурни полицајац је кажњен умањењем плате у износу од 20 одсто због неадекватног реаговања, док надлежни сматрају да аутори поцепаних радова нису оштећени. Министарство ћути, а већина нападача и претњи није процесуирана.

Подсетимо, 13. октобра 2020. године у вечерњим часовима група од десетак младића упала у „Стару капетанију“ покидала и уништила радове стрип-групе „Момци“ и у галерију убацила сузавац, након чега су аутори изложбе поднели више кривичних пријава.

Стрип група је уз помоћ правне службе Нунса још октобра 2020 поставила следећа питања:

-Зашто је већина нападача остала ван домашаја закона, иако за неке од њих постоји опис?

-Шта је са већином претњи смрћу упућених ауторима и организаторима изложбе преко интернета, будући да су за неке од њих надлежним органима приложени подаци о профилима и ИП адресама? После годину и по дана, и више од 100 претњи, тужилаштво је формирало једноцифрен број предмета, укупно 9, док су неки од оштећених саслушани у само 4 случаја.

-Зашто није било поступка за бацање сузавца?

Додајемо и нова питања:

-Зашто надлежни не сматрају да су аутори изложбе оштећени?

-Зашто се за било коју правну радњу годину и по дана мора писати више ургенција и жалити се Заштитнику грађана, без чега не бисмо добили ни изводе из судских списа нити би било казне дежурном полицајцу?

-Зашто Министарство културе и информисања не одговара на питања медија о случају?

Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар