Почетна » СРАМОТА Посланик СНС се руга злостављаним женама

СРАМОТА Посланик СНС се руга злостављаним женама

од admin
0 коментар

Владимир Ђукановић, посланик Српске напредне стране, у емисији коју води на Телевизији КЦМ вређао је Аутономни женски центар због билборда који је подигнут у оквиру кампање против насиља над женама.

У емисији „Добро јутро с Ђуком“ емитованој у среду, посланик СНС се буквално обрушио на невладину организацију називајући активисткиње кретенима, а кампању коју воде глупошћу и свињаријом. Оно што га је узнемирило био је билборд на коме је писало „Поздрав из Србије, земље која толерише насиље над женама“.

– Овде се свесно приказује српско друштво као дивљачко, које малтретира жене и слично. Молим кретене који су покренули акцију да с тим престану јер ово друштво апсолутно поштује нежнији пол и овде су људи џентлмени – рекао је Ђукановић.
Он се ни у тренутку није осврнуо на узнемирујуће податке о броју жена жртава насиља.

– Он даје нетачне информације и тиме вређа жртве насиља, уједно и оне који покушавају да им помогну – рекла је за „Блиц“ Вања Мацановић из АЖЦ, на чију кампању се посланик обрушио.

Ђукановић није одступио ни када смо му предочили поражавајуће податке попут оног да је у Србији свака друга жена трпела неки вид насиља. Најпре је довео у питање веродостојност података. На опаску да се ради о званичним подацима, казао је да је у питању „пораз друштва“.

– Ако је тако, као друштво морамо да урадимо нешто озбиљније, а не преко кампања попут ових и с оваквим приступом. Све кампање су базиране на прању новца, а њихов ефекат је нула – рекао је Ђукановић за „Блиц“.

Кампања усмерена на политичаре

На билбордима који су засметали Ђукановићу пише и „Поздрав из Србије, земље у којој жене жртве насиља морају да напусте свој дом, у којој сваких десет дана једну жену убије партнер а насилници према женама шетају слободно. Зауставите насиље – са речи на акцију“.
– Та кампања није усмерена на грађане, већ на доносиоце одлука као што је господин посланик Владимир Ђукановић, како би испунили своју обавезу коју су преузели пре две године, ратификујући конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама – каже Мацановић.

Зорана Михајловић: Старно је доста!

„Од почетка године жртве породичног насиља су 33 жене и три бебе – жртве мужева и очева насилника! И стварно је доста! Убијање жена, као што је последњи случај с Милицом Павловић, хитно мора да престане“, каже за „Блиц“ потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Заштита жена од породичног насиља и његово спречавање је, сматра, један од најважнијих задатака државе и друштва, али на промени свести и културних образаца морамо да радимо сви заједно.

Б. Анђелић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар