Почетна » Што више ћуте то су сумњивији

Што више ћуте то су сумњивији

од admin
0 коментар

Само дан након трагедије у Алпима која је однела 150 људских живота, јавност је обавештена да је копилот свесно одвео у смрт посаду и путнике Ербасовог авиона. Учинио је то француски тужилац у Марсељу Брис Робин, с пуном одговорношћу коју његова функција повлачи за собом.

На другој страни, Више јавно тужилаштво у Београду већ данима одбија да понуди било какву информацију у вези са падом војног хеликоптера 13. марта, када је страдало седам особа, целокупна посада, двојица медицинских радника и беба стара пет дана због чијег здравља је тог кобног петка и подигнут хеликоптер.

Одуговлачење да се јавности и породицама страдалих понуди објашњење за пад хеликоптера отвара простор за разне спекулације и буди различите сумње. Од оне да је тужилаштво под притиском извршне власти, јер се желе заштитити моћни појединци који нису испоштовали процедуру предвиђену за ангажовање војне летелице под околностима сложених метео-услова, па све до тога да се иде на фактор време који ће трагедију полако ставити ван медијске пажње.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић већ се раније огласио са ставом да не види ниједан разлог за ускраћивање јавности било које информације у вези с трагедијом.

– Реч је о догађају који је с правом изазвао огромно интересовање јавности, интересовање које је више него очигледно потпуно легитимно. То је у осталом ваљда и био разлог због кога је и приликом формирања комисије речено да ће извештај о њеном раду бити доступан јавности чим комисија заврши рад – рекао је Шабић.

Подсећамо да је на конференцији за медије, дан после трагедије, начелник Генералштаба Љубиша Диковић обећао да се ништа неће крити од јавности и да ће извештај војне комисије којој је дат рок до 18. марта бити одмах доступан јавности. Уместо тога, извештај је завршио у Вишем јавном тужилаштву и код председника Србије.

Од тада – тајац. Ни слово из извештаја, а тужилац преко свог портпарола само шаље поруку без значења – да ће „јавност бити правовремено обавештена“.

Претходно је премијер Вучић, својом изјавом како „не да Гашића и Лончара“, односно министра одбране и здравља, поручио ко не сме да буде крив.

Председник Николић такође ништа не открива, позивајући се да је сада све у рукама правосудних органа. Након несреће и после разговора са генералом Диковићем и министром војним Братиславом Гашићем, из председничког кабиенета је, међутим, саопштено да „једино истина и изношење чињеница могу развејати сваки трачак сумње и очувати кредибилитет институције од највећег поверења међу грађанима Србије“. Сумње се множе, а кредибилитет сваким даном све више круни.

Вучић бежи од одговора

Последњи четвртак у месецу 26. март поново је прошао без седнице Скупштине Србије на којој посланици очекују одговоре на постављена питања премијеру и министрима – указала је Нова странка Зорана Живковића оптужујући Вучића да је тако и осми пут избегао да за свој рад одговара пред српском јавношћу.

– Од почетка рада ове Владе, Вучић је само два пута, 29. маја и 31. јула испоштовао институт посланичких питања, док је у свим осталим случајевима вешто избегнуто заказивање седнице. Оваквим понашањем напредњака и њихових коалиционих партнера обесмишљена је улога скупштине као централне политичке институције у уставном систему – кажу у Новој странци.

Подсетимо, током ретких посета српском парламенту који је овлашћен да контролише рад Владе, премијера су љутила пре свих питања посланика Нове странке.

Ефикасност

Колико се српска истрага одвија траљаво, говоре и поређења да је српским органима да би дошли до олупине хеликоптера који је пао у равници, свега 900 метара од аеродрома, требало скоро исто толико времена колико и француским органима да пронађу црну кутију из Ербасовог авиона, високо у недођији планинског масива..

Тужилаштво без одговора

„Вести“ су јуче поставиле питање Вишем јавном тужилаштву у намери да сазнају зашто још увек јавности није саопштено ни слово из извештаја војне комисије која је испитивала узроке и постојање одговорности за пад војног хеликоптера.
Нисмо добили ни име тужиоца који води овај случај, нити нам је одговорено на питање да ли то што је тужилац преузео извештај војне комисије значи да у њему има података који указују и на могућност кривичне одговорности појединца или више особа.

(vesti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар