Почетна » Свако друго дете у Србији не може да се попне уз степенице! Да ли је потребно још нешто да вам кажемо? (СТАТИСТИКА)

Свако друго дете у Србији не може да се попне уз степенице! Да ли је потребно још нешто да вам кажемо? (СТАТИСТИКА)

од admin
0 коментар

Фрапантни статистички подаци су пред вама

Да бисмо од деце добили здраве младе људе у периоду од вртића до средње школе, када долази до најинтезивнијег раста и развоја, веома је важан унос здравих намирница за унапређење здравља, подизање имунитета и биолошког потенцијала.

Инфографика коју је поделио Центар за здравље, вежбање и спортске науке изгледа фрапантно.

Поражавајуће чињењице истраживања показују да 80% деце не уноси довољно поврћа, свако треће дете дневно не једе потребну количину воћа, 15% деце једе углавном масну храну.

Foto-ilustracija: Profimedia/Food and Drink Photos

Тек трећина деце конзумира довољно млека и млечних производа, 1/4 деце дневно уноси препоручену количину меса, а чак 90% деце не уноси довољну количину житарица које су неопходне њиховом организму.

Осим неадекватне и лоше исхране, 60% деце се не бави никаквим физичким активностима.

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

Статистика нас алармантно упозорава да се морају променити животне навике наше деце. Више од половине њих не може да се попне уз степенице без замора. А редовно се рекреира тек свако четврто дете.

Празне калорије, лоше прехрамбене навике, недостатак витамина, вишак шећера и скроба, уношење транс масти су довеле до тога да су деца масовно гојазна, све више их болује од дијабетеса, а неретко и од болести срца, крвотока и различитих облика карцинома.

Како да побољшамо здравље наше деце?

Основни и најважнији задатак правилне исхране је да дечијем организму у одговарајућој количини обезбеди унос свих хранљивих састојака. Грађење здравог стила живота треба започети од вртића.

Данас се јеловник у вртићима своди на паштете, виршле, саламе, маргарин и безброј осталих нездравих намирница. Ако би се то променило, деца би била знатно здравија.

Довољним дневним уносом намирница богатих протеинима, житарица, воћа, поврћа, свакодневном рекреацијом и ограниченим уносом масноћа, слаткиша и соли знатно би побољшали здравље своје деце.

Foto: Promo

Телеграф.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар