Почетна » ТАЈНА О СРПСКОЈ ДОКТОРКИ СКРИВАНА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОТКРИВАМО Зарађивала на усвајању деце

ТАЈНА О СРПСКОЈ ДОКТОРКИ СКРИВАНА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОТКРИВАМО Зарађивала на усвајању деце

од admin
0 коментар

Репортери „Блица“ су током истраживања о усвајању открили тајну скривану четири године о српској деци са сметњама у развоју коју је лекарка из Београда практично продала за усвајање странцима за 8.000 долара.

Истраживање „Блица“ је показало да је главни актер ове приче др Јасмина Јанковић, која је у то време, од 2009. до 2011. године, радила као представник агенције за усвајање „Рееце’с раинбоw“ из Америке, иако је истовремено била специјалиста за физикалну медицину и рехабилитацију у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду.

На тај начин је, како ће касније утврдити Министарство рада и социјалне политике, искористила позицију да странцима одаје поверљиве информације о деци за усвајање, што је забрањено, али и да им тражи поклоне и новац за наводне хонораре – иако се у Србији усвајање уопште не наплаћује!

Тражила доларе

Репортерима „Блица“ је случај открила Кејси Калварези, држављанка САД, која је 2010. ступила у контакт са докторком Јанковић преко агенције за усвајање у Америци.

Докторка Јанковић: То су глупости
– То су глупости! – одбрусила је кратко докторка Јанковић новинару „Блица“ и спустила слушалицу кад смо је позвали да јој поставимо неколико питања о тврдњама Министарства, Звечанске и породице Калварези.

Др Јанковић јој је, тврди Калварези, дала све информације о девојчици по имену Софија која има аутизам и која је била у хранитељској породици у Великој Плани.

– Путем мејлова нам је тражила велики број поклона и да понесемо 6.000 долара за наводне хонораре при процесу усвајања – каже за „Блиц“ Кејси Калварези.

Дан пред усвајање докторка Јанковић је, тврди Калварези, дошла у њену хотелску собу и тражила још 2.000 долара. Породица је посумњала у њу, али су, како тврде, из страха да неће добити дете пристали да дају још новца.

Калварезијеви су Софију усвојили у априлу 2010. године. Следеће године, када су схватили да су преварени, случај су пријавили Министарству рада.

Расим Љајић, тадашњи министар рада и социјалне политике, каже за „Блиц“ да је Министарство одмах реаговало по пријави америчких држављана и пријавило докторку Јанковић Центру у Звечанској. То су нам у Центру и потврдили.

– Комисија је утврдила да је докторка Јасмина Јанковић повредила радна правила нашег Центра јер је, по сопственом признању, одавала информације о деци, али и учествовала у процесу усвајања, што је сукоб интереса. Ми смо случај пријавили полицији – каже за „Блиц“ Зоран Милачић, директор Центра.

Чудан заплет

Прво општинско тужилаштво је крајем 2011. године добило од полиције пријаву којом се докторка Јанковић терети за злоупотребу службеног положаја. Али, ту настаје чудан заплет.

– Након саслушања осумњичене Јасмине Јанковић, испитивања сведока и прикупљених свих доказа и анализе истих, тужилаштво је 22. октобра 2013. донело решење којим је одбачена кривична пријава против Јасмине Јанковић – речено нам је у Тужилаштву.

И не само то! Докторка Јанковић је тужила Центар у Звечанској због наводног кршења процедуре приликом давања отказа – али не и због оптужбе да је прекршила радни кодекс. Она од Центра тражи новчану одштету и суђење је у току.

Ове информације су шокирале породицу Калварези која инсистира на томе да се случај поново покрене.

– Ужасава нас чињеница да докторка Јанковић може да се врати на посао и опет буде близу деце. То је недопустиво – каже Кејси Калварези.

У Амбасади САД у Београду кажу за „Блиц“ да су упознати са оптужбама против др Јасмине Јанковић и да их „схватају озбиљно“.

Кејси Калварези каже да су за усвајање детета смо платили 8.000 долара и донели мноштво поклона

Странци усвајају децу са тешкоћама у развоју
Странци у Србији завршавају процес усвајања за два до три месеца и могу да усвоје само децу за коју се нису могли наћи усвојитељи међу српским држављанима. То су увек деца ромске националности или деца са инвалидитетом.
– Уколико прихвате да усвоје конкретно дете, за које је орган старатељства након спроведеног поступка у складу са законом и стручним стандардима утврдио да је такво усвојење у његовом најбољем интересу, усвојење се реализује у року од месец дана од дана доласка страних усвојитеља у Србију. Укупна процедура иностраног усвојења траје у просеку три-четири месеца. Процедура и услови за међународно усвојење су строго прописани, о сваком детаљу поступка се води рачуна и сви актери се старају да се таквим усвојењем у потпуности оствари адекватна заштита и најбољи интерес детета – кажу у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Тужилаштво оформило нов предмет за др Јамисну Јанковић
На основу докумената које је “Блиц” доставио Првом основном јавном тужилаштву оформљен је нови предмет везан за докторку из Звечанске Јасмину Јанковић.
– На основу докумената из којих произлази сумња да је извршено кривично дело, Тужилаштво је оформило предмет. Даљи поступак подразумева проверу навода из тих доказа односно, документације која нам је достављена – кажу у Тужилаштву за “Блиц”.
Прво основно јавно тужилаштво поступало је у случају лекарке из Звечанске по пријави ПУ Београд од 25. новембра 2011. Међутим, како кажу у Тужилаштву ова кривична пријава која је 2013. одбачена није се односила на случајеве о којима је “Блиц” писао.
– Полиција је поднела Тужилаштву пријаву због сумње да је Јасмина Јанковић, извршила кривично дело – злоупотреба службеног положаја из члана 359 став 1 КЗ. У пријави је наведена сумња да се Јанковић у периоду од фебруара 2009. године до априла 2010. искоришћавањем свог службеног положаја лекара физијатра самоиницијативно ангажовала у поступцима међудржавног усвојења деце. У пријави је наведена сумња и да је Јанковић неовлашћено сачинила и доставила више фотографија деце која су део програма међудржавног усвојења агенцији “Абоут Цхилд” како би будући усвојитељи стекли предност за усвајање, а у намери прибављања имовинске користи за себе од породица усвојитеља и од агенције “Абоут Цхилд” – наводе у Тужилаштву.
Како додају Прво основно јавно тужилаштво је поступајући по тој пријави обавило све неопходне радње, а кривична пријава је одбачена због непостојања основане сумње да је учињено кривично дело које је пријављено.
– Након спроведених доказних радњи, саслушања окривљене, испитивања сведока и прикупљених свих доказа као и анализом како прикупљених тако и достављених доказа од ПУ Београд Прво основно јавноп тужилаштво је донело решење да се одбацује кривична пријава – наводе у Тужилаштву. 

Зорица Лазаревић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар