Почетна » У сусрет 1. мају: Пази где роштиљаш!

У сусрет 1. мају: Пази где роштиљаш!

од admin
0 коментар

Логорске ватре и роштиљ дозвољени тек на појединим излетиштима. Казне од 10.000 до 50.000 динара плус прекршајна пријава

ЖАР за дружењем и уживање на отвореном за првомајски уранак једини је који треба да остане у природи. Роштиљ и логорске ватре тек на појединим београдским излетиштима су дозвољени уз безбедно коришћење простора, па ће атрактивне локације бити под будним оком инспектора и комуналне полиције, као и ватрогасаца.

– Закон забрањује ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од њеног руба, осим ако постоје предвиђена и обележена места за то – објашњава Миле Јовичић, командант ватрогасно-спасилачке бригаде Београд. – Ипак, дешава се да се приликом велике посећености излетишта, суграђани тога не придржавају.

Пре било каквог паљења ватре потребно је обезбедити простор – уклонити суво грање, запаљиве материјале, а није на одмет и поквастити земљу.

– Ватра не сме да се оставља без надзора, поготово уколико има ветра – додаје Јовичић. – Довољне залихе воде увек морају да буду доступне, а и када се угаси жариште потребно је остати бар пола сата крај места припреме хране.

Кршење одредбе Закона о заштити од пожара, која се тиче ложења отворене ватре у шуми, физичко лице може коштати од 10.000 до 50.000 динара. Како се против преступника подноси и прекршајна пријава, додатни трошкови се нижу, као што су трошкови суђења, па гозба на отвореном може изаћи папрено бахатог роштиљџију.

ЂУБРЕТУ ЈЕ МЕСТО У КАНТИ

ОСИМ што се мора припазити на угашен огрев, излетници не треба да забораве да склоне смеће које остане иза њих. Сваке године, комуналне службе једва да постигну да уклоне све отпатке, а свака запаљива материја у природи потенцијална је опасност од пожара.

ВАТРОГАСЦИ РАДЕ ЗА ПРАЗНИК

ЗА ватрогасце ће и празник бити радни дан, са посебним дежурствима код Космаја, Кошутњака, Аде Циганлије и обреновачке шуме Забран. Звездарске крошње обилазиће Добровољно ватрогасно друштво Звездара који ће упозоравати оне који угрожавају безбедност излетишта.

И. Прековић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар