Почетна » УХВАЋЕНИ НА ДЕЛУ: КАКО ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ПЕРУ ПАРЕ/Социјала издржава СНС и СПС

УХВАЋЕНИ НА ДЕЛУ: КАКО ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ПЕРУ ПАРЕ/Социјала издржава СНС и СПС

од admin
0 коментар

Анонимни пријатељ социјалиста који месечно за социјалну помоћ добија око 8.000 динара успео је да у 2014. години СПС-у да прилог у износу од вртоглавих 650.000 динара, којим је ова странка финансирала своје предизборне активности!

Социјалиста месечно прима 8.000 социјалне помоћи, а странци за изборе 2014. дао 650.000.

Да парадокс буде већи, укупна помоћ коју је прошле године примио износила је 94.694,67 динара, што значи да је дародавац странци дао скоро седам пута више него што добија као корисник социјалне помоћи.

Дијана Вукомановић из СПС-а каже да не види елементе прекршаја Закона о финансирању политичких активности и да је битно да СПС поштује прописе и да су подаци јавни. У СНС-у кажу да немају сазнања да је било ко, ко прима социјалну помоћ, уплатио прилог тој странци и напомињу да сви чланови и симпатизери могу да уплате прилог политичкој странци у складу са Законом.
Ни симпатизери СНС-а нису седели скрштених руку, па је 21 физичко лице уплатило у истом периоду напредњацима суму од 806.000 динара. Један прилог је износио 6.000 динара, а осталих 20 по 40.000 динара. Наравно, сва лица су примаоци социјалне помоћи. Па тако имамо случај када је физичко лице које има више него скромну социјалу у годишњем износу од 8.242,00 динара, СНС-у уплатило скоро пет пута већу цифру, односно 40.000 динара.

Да Динкићев УРС и те како има оне који верују у ту политичку странку, доказ је и лице које је уплатило 80.000 динара. Оно што је спорно је да то лице прима социјалну помоћ у укупном годишњем износу од 51.053,32 динара.

Поставља се питање како социјално најугроженија лица имају средства да дају прилог политичким партијама у износима који су много већи од примљене помоћи.

Агенција за борбу против корупције је дошла до података да је одређени број физичких лица, која донирају средства политичким субјектима, био корисник новчане социјалне помоћи у 2014. години. Приликом вршења контроле финансирања изборних кампања Агенција је дошла до података да су чак 23 лица која су током 2014. године примала новчану социјалну помоћ уједно била и даваоци прилога политичким странкама за изборну кампању током 2014. године. Скоро сва лица су уплате политичким странкама вршила са свог текућег рачуна на рачун странке и тиме поступала у складу са Законом о финансирању политичких активности. Агенција је и раније обавештавала јавност о томе да су корисници средстава социјалне помоћи „финансирали“ политичке странке током изборних кампања 2012.

Немања Ненадић, извршни директор Транспарентности Србије, истиче да ова појава треба да буде сигнал разним државним органима да изврше провере из своје надлежности.
-Ту имамо две могуће опције. Прва је да та лица имају много више пара него што су пријавила, и мора да се провери да ли су пријављени сви њихови приходи. Друга опције је да су та лица стварно сиромашна, и да су уплатила туђе паре. Ова друга опција би требало, осим Агенције за борбу против корупције, да интересује и јавног тужиоца – рекао је за „Ало!“ Ненадић и додао да ова појава, нажалост, није нова и да су се овакве ствари дешавале и раније.

Ј.Марковић/Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар