Почетна » УСКОРО ОДЛУКА Канабис као легалан лек

УСКОРО ОДЛУКА Канабис као легалан лек

од admin
0 коментар

Дани нас деле од одлуке да у Србији канабис буде легализован у медицинске сврхе.

Биће дозвољено да се користи као помоћно средство ради ублажавања бола код онколошки, ХИВ позитивних пацијената, отклањању спазма код мултипле склерозе…
Министар здравља, др Златибор Лончар каже за „Блиц” да ће радна група, састављена од стручњака из разних области, ускоро завршити посао.

– Тражио сам мишљење струке и људи који се баве овом темом, како би одлука о легализацији канабиса имала проверене аргументе и како коначан став по овом питању не би била одлука једног човека. Очекујемо да дефинишу који то медикаменти на бази канабиса могу да имају позитиван ефекат на здравље пацијената – каже за „Блиц” министар здравља, др Златибор Лончар.

Саши Мићићу (44) који болује од мултипле склерозе и кога је полиција ухапсила пре пет месеци када је преузимао уље од канабиса ова вест даје наду.

– То је дивна вест, јер ће сада свако имати могућност да бира. Од када сам почео да користим уље од канабиса симптоми мултипле склерозе су нестали. Спазам, односно укоченост мишића, са којим се најчешће боре оболели, већ на почетку коришћења канабиса се повукао. И проблем са говором више немам.
Једино још имам проблем са ходом, односно са мишићима на ногама, али и то се полако регулише, јер сам упоран. Циљ ми је да поново потрчим – каже Саша.

Министар Лончар: Очекујемо да дефинишу који то медикаменти на бази канабиса могу да имају позитиван ефекат на здравље пацијената

Др Милан Савић, директор Клинике за цереброваскуларне болести „Свети Сава” и лекар који је поднео иницијативу за измену Закона о психоактивним и контролисаним супстанцама, каже да је око легализације канабиса највћи проблем био да ли ће се користити у лечењу или као помоћно средство.

– Стручњаци у радној групи у почетку су се размимоилазили. Највише спора било је у томе што је једна група сматрала да марихуана лечи и да треба да се користи као лек. Међутим, нема довољно доказа за ту тврдњу. Тренутно се раде у Америци истраживања на људима, која треба да докажу да ли канабис стварно лечи – истиче др Савић.

Доктор објашњава да ће се марихуана као помоћно средство користити као симптоматска терапија, као било као уље или лек, уколико прописана конвенционална терапије не буде имала ефекта.

– Доказано је да је благотворна у терапији бола, код пацијената који добро не подносе хемотерапију, код проблема са сном и исхраном. Марихуану ће моћи да користе и оболели од ХИВ инфекције, мултипле склерозе, као и деца која болују од епилепсије. Даваће се онима код којих терапија не помаже – објашњава др Савић.

Соња Тодоровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар