Почетна » Узалуд молили премијера да их спаси од каменолома

Узалуд молили премијера да их спаси од каменолома

од admin
0 коментар

Када је премијер Александар Вучић пре неколико дана обишао Љиг, један од грађана пожалио му се на проблем који мучи мештане оближњег села Ба.

Минирања у оближњем каменолому оштећују куће становника тог места, а она су све ћешћа откад се гради Коридор 11, за који се материјал допрема из каменолома. Да ли и ко, уместо људи, штити каменолом?

Звук сирене за ваздушну опасност мештане села Ба једном недељно упозори да следи експлозија у оближњем каменолому. Оближње је од куће Илије Данковића – преко пута.

„То је на 60 метара удаљено од брда где они стављају експлозив у бушотине, 60 метара од куће! Задњих неколико минирања, погледајте шта је урађено“, жали се Данковић.

Мештани тврде – потреси су јачине земљотреса. Било их је и раније, али никада, тврде, као прошле и ове године.

„Ово је у 2015. стварно ненормално, стварно ненормално“, рекао је мештанин села Ба Милорад Крстић.

Ко нормалан гради куће у експлотационом пољу – тако на оптужбе мештана одговара директор фирме Гранит Пешчар у чијем је власништву 60 хектара овог површинског копа. Тврди, грађанима је куће оштетио земљотрес из 1998, а не минирања у каменолому.

Извор: Н1

„Они можда очекују од Гранит Пешчара да нама припишу грех за та оштећења, а ја одговорно тврдим да она не постоје“, сматра директор фирме Гранит Пешчар Драган Нинић.

„Па не мислите ваљда да ћу ја да љуљам своју кућу и да је рушим?“, каже Милорад Крстић.

„То је срамно, да ме називају рекеташем, који је то жаргон? Ја само тражим да ми поправе оштећења на кући, да радове изводе у складу са законом и правилима струке“, наводи Илија Данковић.

Крајем прошле године инспекција Министарства рударства и енергетике забранила је Гранит Пешчару да даље изводи рударске радове, јер за њих нема дозволу, али су је у међувремену добили – потврђено је за Н1 у Министарству.

Откад фирма Гранит Пешчар учествује у изградњи Коридора 11, никад јој није ишло боље. То тврди директор, међутим, радници са којима смо разговарали и који нису смели пред камере Н1, кажу да раде за минималац и да од 2014. немају здравствено осигурање.

У селу Ба гласно се шушка и о томе ко је заправо власник фирме Гранит Пешчар.

Извор: Н1

Име које се гласно ћути је Звонко Веселиновић, контроверзни косовски бизнисмен, који је пре неколико дана правоснажно ослобођен оптужби за илегално присвајање камиона узетих на лизинг, док му се пред судом у Пироту још суди за илелегално копање и испоруку шљунка за изградњу Коридора 10. Ко је власник фирме на чијем је челу – директор не зна.

„Ја не знам шта сте хтели тиме да кажете. Такве неосноване приче мислим да не стоје, не желим на ту тему ни да коментаришем“, каже Нинић.

Н1: Значи, нисте чули за то?

Нинић: Не.

Неосноване приче постају основане ако погелдате Централни регистар хартија од вредности и власничку структуру фирме Гранит Пешчар. Њени већински власници су фирма Нуклеус из Лазаревца и Инкоп из Ћуприје које, између осталих, сада изводе радове на Коридору 11, на деоници од Љига до Лајковца.

Извор: Н1

 

Фирма Инкоп води се у АПР-у на Душицу Максимовић, рођену сестру Звонка Веселиновића.

Докле год му звук кућу помера из темеља – Илију не занима ко је власник, већ да ли ће и ко решити његов проблем. Засад држи премијера за реч.

 

Извор: N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар