Почетна » Пашалић: Формирање базе са именима судија притисак на њихову независност

Пашалић: Формирање базе са именима судија притисак на њихову независност

од admin
0 коментар

 

Оценио је да то потенцијално може да доведе у питање личну и безбедност породица судија.

„Недопустиво је судијама цртати мету на челу. На овај начин се угрожава независност рада судија, али потенцијално и лична и безбедност њихових породица што је опасно за правни поредак али и за друштво у целини“, навео је омбудсман, саопштено је из његовог кабинета.

Додао је да се „таквим произвољним базама додатно урушава пољуљано поверење грађана у домаће правосуђе“.

„Иако не можемо да контролишемо правосуђе, од грађана добијамо велики број притужби које се односе на право на суђење у разумном року, на неизвршење судских одлука и на право на правично суђење. ;Више пута сам указивао и давао предлоге како да се то превазиђе тако да сматрам да је крајње непримерено формирање база судија и анализа случајева у којима су они поступали, а које су урађене на начин супротан Уставу и законима Србије, и уопште пракси у свету“, навео је Пашалић.

Мрежа за истраживање криминала и корупције објавила је почетком децембра базу података у којој су биографије 33 судије Вишег и Апелационог суда у Београду који поступају у одељењима за организовани криминал и корупцију, као и детаље о 124 „значајна“ судска предмета.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар