Почетна » Откуд одштета Рио Тинту кад власт каже да ништа није потписала

Откуд одштета Рио Тинту кад власт каже да ништа није потписала

од admin
0 коментар

 

Председник Вучић најавио је данас да ће сутра представити „потпуно другачије решење“ за Закон о експропријацији којим би се он ставио ван правног промета.

Јован Рајић је за Н1 рекао да не зна шта би то могло да значи, и да мисли да „више никоме то није јасно“.

– Оно што је извесно јесте да се бојим да ми више немамо ни привид поделе власти и независних институција. Председник је најавио ове измене, иако он нема никакве ингеренције када је у питању иницирање измене Закона – указао је Рајић.

Оно што председник, како је објаснио, може да уради јесте или да потпише Закон или да га не потпише, односно да га врати Народној скупштини назад на одлучивање.

– Најједноставнији и најелегантнији излаз је, према његовим речима, да председник не потпише Закон и врати га парламенту. Он, међутим, страхује да власт сада гледа како да политички што безболније изађе из ове ситуације.

Рајић је указао и да није тачно да председник може да врати Закона само уколико није у складу са Уставом, јер Закон дефинише и друге разлоге попут непоштавнаја процедура или уколико одређена област није уређена на одговарајучи начин.

Одштета од више од милијарду евра?

Рајић је подсетио и да се у јавности помиње одштета Рио Тинту у износу већем од милијарду евра, у случају одустајања од пројекта Јадар, а везано за кршење уговорних обавеза.

Упитао је како је могуће да се таква одштета помиње када власт тврди да никакви обавезујући уговори са том мултинационалном компанијом нису потписани.

– Инсистирао бих да ми неко то објасни – поручио је Рајић.

– Волео бих још једну ствар да кажем када говоримо о поштовању процедура. Закон је у Скупштини усвојен са 159 гласова за, без иједног против, без иједног уздржаног, два посланика нису гласала. Закон је пре тога морао да прође процедуру кроз Скупштински одбор за уставна питања и законодавство. Свих 12 чланова Одбора гласало је за, 35 секунди им је требало да утврде да је овај пропис у складу са постојећим Уставом и осталим законима у овој земљи – истакао је Рајић.

Додао је и да су данашњи коментари председника Вучића на рачун Савета за борбу против корупције који је указао на то да одредбе Закона о експропријацији суштински задиру у основна људска права, још један у низу потеза којим се девалвирају инстиуције у држави.

Приватизација Института „Јарослав Черни“ није по Закону

Председник Управног одбора РЕРИ-ја подсетио је и на приватизацију Института Јарослав Черни истичући да тај процес није спроведен у складу са Законом, те да је проблематично и то што се о продаји одлучивало искључиво по економским критеријумима.

Подсетио је и да је Министарство привреде 1. децембра одбило њихов захтев да им достави информације од јавног значаја, које се односе на поступак приватизације, а као разлог за одбијање, наведено је да је и даље у току спровођење поступка приватизације.

– То такаође није по закону – истакао је Рајић наводећи да се РЕРИ жалио Поверенику за информације од јавног значаја, али да страхује да ће се „одавно већ све завршити“ док Повереник наложи достављање документације.

Н1/Директно.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар