Почетна » Зашто је АлиЕxпресс енормно поскупео поштарину за Србију

Зашто је АлиЕxпресс енормно поскупео поштарину за Србију

од admin
0 коментар

 

Термос шољу од 8,77 долара, наручену преко АлиЕxпресс-а, грађанин Србије платиће тачно 150,84 долара, јер трошкови транспорта од Кине до Србије коштају 142,07 долара.

Ову рачуницу приказала је организација потрошача “Ефектива” тврдећи да због крађа пошиљака малих вредности, које из Кине на овај начин стижу у Србију, за наше грађане више нема могућности бесплатне испоруке. Штавише – да нам се зарачунавају високи трошкови доставе, који, у случају куповине јефтинијих артикала вишеструко премашују цену робе.

Како тврде у “Ефективи”, мале поштанске пошиљке почеле су масовно да се краду у Србији, пре него што стигну до крајњег купца.

Трагом ових навода, Нова.рс је питања послала и јавном предузећу “Поште Србије”. Одговор до момента објаве овог текста – нисмо добили.

Незванично – простор за злоупотребу у овој области постоји управо код тих малих пошиљака.

“Пошиљке које се из иностранства у Србију шаљу бесплатно, као фрее схиппинг, имају најнижи безбедносни ниво”, наводи извор Нова.рс упућен у законодавство и проблематику токова поштанског саобраћаја у нашој земљи.

Оне у Србију стижу као обичне међународне пошиљке, и о њима нема евиденције, оне се не прате, за њих нема такозваног “трацкинг-а”.

“Колико је тога послато, није познато, јер нема евиденције. То знају само они који су наручили и Кинези, који могу да тврде да су послали. То су једине две чињенице које могу да се установе”, наводи саговорник Нова.рс.

Простор за злоупотребе, тиме – постоји. Али, у коликом обиму – непозаница је.

А, како те крађе функционишу, Ефектива је већ објавила на друштвеним мрежама.

 

“Купац из Србије на сајту АллиЕxпресс купи предмет вредности 15 долара, а кинески продавац му да још бесплатну доставу, тзв “фрее схиппинг”, да би га мотивисао да и даље купује код њега.

АллиЕxпресс новац држи у депозиту код себе и обавештава продавца да у року (обично до седам дана) мора послати пошиљку купцу у Србију, као и да одређује заштитни период за купца од 60 + 15 дана. У том року од 60 дана пошиљка мора да стигне до купца у Србију, а у додатном року купац има могућност да провери аутентичност и квалитет робе”, наводе у “Ефективи”.

Уколико је све у реду, како наводе, купац потврди пријем у року до 60 дана и ако у наредних 15 дана не покрене спор због квалитета робе или оштећења, “АллиЕxпресс” тек тада исплати продавца.

“Да би нам омогућили бесплатну доставу и тиме повољну цену, Кинези су нам слали пошиљке које се званично називају “мале поштанске пошиљке” (рецимо као обично писмо) а те пошиљке имају “трацкинг нумбер” али само до изласка из Кине. Задња информација коју по том броју купац може да добије је: ‘пошиљка је напустила земљу порекла’”истичу у “Ефективи”.

Поштар такву пошиљку остави у сандучету, јер нема обавезу чак ни да му неко потпише доставу.

“Купци због тога масовно покрећу спорове због недостављене пошиљке у заститном року од 60 дана. Тим за решавање спорова АлиЕxпресса увек пресуди у корист купца и новац врати, а продавац остане и без робе и без новца”, објашњавају у “Ефективи”.

Како наводе у примеру – Кинез прода робу у Србији за 10.000 евра, од АлиЕxпресса добије 7.000 евра, а осталих 3.000 евра АлиЕxпресс исплати оштећеним купцима у Србији за робу несталу на поштанској царини Србије (или неком другом месту) али и малим локалним поштама широм Србије.

То је све, кажу, довело до тога са грађани Србије могу да купе само артикле до 4,99 долара, јер су се кинески трговци прерачунали да те мале штете могу да поднесу.

“Ако хоћете рецимо, да купите термос боцу од 8,77 долара која се раније добијала са бесплатном доставом, сада је најјефтинија достава 37 долара, а обично ни то не дају већ можемо само да купимо уз плаћање ДХЛ-у 142,07 долара”, наводе.

Даниела Илић Красић    Нова рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар