Почетна » Зелени Србије прошле недеље угостили зелене колеге из европског парламента!

Зелени Србије прошле недеље угостили зелене колеге из европског парламента!

од admin
0 коментар

Озелењавање градова – пут ка локалном развоју

Озелењавање градова – пут ка локалном развоју је назив првог од три панела у оквиру зеленог форума под називом “Изазови и зелене прилике у процесу придруживања ЕУ” који су 20. новембра организовали Зелени Србије у сарадњи са посланичком групом Зелени/ЕФА Европског парламента.

Учесници овог панела били су: Роберт Година, политички саветник посланичке групе Зелени/ЕФА; Џил Еванс, Европосланица групе Зелени/ЕФА – Велс; Слободан Пузовић, Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине; Љубинка Калуђеровић, Стална конференција градова и општина и Виолета Јованов Пештанац, новинарка и координаторка Зелених Србије за Војводину.

Отварајући овај панел Виолета Јованов Пештанац је истакла да је незапосленост један од горућих проблема како Европе тако и Србије, а да истовремено криза везана за климатске промене и животну средину постаје све озбиљнија.

– Озелењавањем наше економије можемо створити висококвалитетна зелена радна места како бисмо се истовремено борили против незапослености, климатских промена и деградације животне средине. Од таквог деловања Србија може имати само корист, нагласила је она. У свом уводном делу Виолета Јованов Пештанац је објаснила да се као „зелено радно место“ дефинише свака професионална активност која помаже у заштити животне средине и борби против климатских промена и препознаје се у штедњи енергије и сировина, промовисању обновљиве енергије, смањивању отпада и загађења, заштити биодиверзитета и екосистема.

– Наше је становиште да зелена радна места омогућавају достојан рад који за узврат гарантује одговарајућу социјалну заштиту, довољна примања, и здраве радне услове. У таквом је окружењу могуће поштовање радничких права и учешће појединаца у одлукама које утичу на њихов живот. Зелена радна места нису утопијски сан, закључила је она.

Поред домаћина, наравно реч су имали и гости из Европе који су причали о примењивости зелене политики на локалним нивоима у европским градовима.

Зелени су предходно тог дана заједно са својим гостима међу којима су били посланици из европског парламента: Давор Шкрлец, Игор Шолтес, Филип Ламбер, Џил Еванс; посетили председника Владе Републике Србије, Александра Вучића и разговарали о европским интеграцијама. Овај састанак је отворио народни посланик и председник Зелених Србије- Иван Карић, а такође су присуствовали и Жаклина Живковић- директорка Зелених Србије, Маја Гојковић- председница Народне скупштине Републике Србије, као и делегација МУП-а.

ВИДЕО:

Можда ти се свиди

Оставите коментар