Mesari negoduju zbog etiketiranja većine njihovih najpopularnijih proizvoda kao kancerogenih. So, dim i domaći uzgoj najkvalitetniji recept za zdravo, tvrde domaći proizvođači
SAMO besparica može da smanji promet, a ne ono šta kaže Svetska zdravstvena organizacija, poručuju proizvođači i trgovci mesa na pijaci „Bajloni“, pošto je Međunarodna agencija za istraživanje o raku svrstala mesne prerađevine u prvu grupu kancerogenih proizvoda. Mušterije su godinama unazad prema svojim novčanicima smanjile pazare, ali zato na slavskim trpezama neće manjkati ovala pršute i pečenice.
Dan posle velikih kupovina za predstojeće svetkovine, trgovci na pijaci „Bajloni“ su tek odahnuli od posla. Naročito proizvođači mesa, čije su se redovi pršuta, pečenica i kobasica proredili u vitrini. Niko i ne razmišlja o tome što je njihovom glavnom proizvodu prikačena etiketa „kancerogeno“.
– I cigarete su opasne, pa sve više ljudi puši – kaže Radomir Zarić, koji nastavlja porodičinu tradiciju mesara iz Kačara, sela između Zlatibora i Užica.
– Naše meso je kvalitetno, iz domaćeg uzgoja, a koristimo stari recept – samo so, nikakve hemikalije. Sve je deklarisano i pregledano, a radimo po HASAP standardu. Ovim samo plaše narod, da bi kupovali salame, parizere i paštete, a ko zna šta tu tek ima.
Utom nailazi i stalna mušterija. Naručuje slaninu, kao i obično.
– Nema bolje od ovoga, moja preporuka – kaže mladić. – Ne obazirem se previše na to šta pišu, preporučuju, nastaviću da jedem kao uvek.
CENE
Slanina 600-900 dinara
Čvarci 800 dinara
Kobasica 900 dinara
Svinjska pečenica 1.200-1.500
Goveđa pečenica 1.600-2.000
I. P. Novosti