Почетна » СРЕЋАН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ

СРЕЋАН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ

од admin
0 коментар

Празник Материце се, код нас Срба, увек прославља друге недеље пред Божић, односно пред Недељу Праотаца и спада у један од три породична празника, који претходе слави рођења Господа Исуса Христа.

За празника Материце деца поране и везују своје мајке, честитају им празник, а мајке деле деци поклоне и тако се „дреше“. У неким крајевима деца иду од куће до куће певајући песмице, којима честитају празник, а мајке, иако нису њихове, их награђују поклонима.

Добротворна друштва, а међу њима и „Коло српских сестара“ је, у периоду између два рата, Материце славило као свој главни празник, јер су тада чланице овог друштва делиле поклоне сиромашној деци и оној без родитеља, ширећи тако љубав и доброчинство, показујући хришћански да треба помоћи ближњем колико ко може, од срца.

– Сва три празника: Детињци, Материце и Оци, прослављају се највише због тога да би се укућани зближили, радовали поклонима и једни друге чашћавали. Ови празници симболизују породичне везе, слогу и међусобно поштовање и помагање. Осим тога, они су веома значајни за саму децу, која, као главни протагонисти, равноправно са одраслима учествују у празничним обредима. – пише јереј Срећко Зечевић

Зато покажимо својој деци љубав и топлину и научимо их да је поделе и са другима, јер што је више деле, љубав се више и умножава.

 

Снежана Недић

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1933470820315439&id=1635113596817831

Можда ти се свиди

Оставите коментар