Почетна » 62. Међународни београдски сајам књига: У ЦАРСТВУ ПИСАНЕ РЕЧИ

62. Међународни београдски сајам књига: У ЦАРСТВУ ПИСАНЕ РЕЧИ

од admin
0 коментар

Отворен је 62. Међународни београдски сајам књига данас у 10 сати за све посетиоце, који ће трајати до недеље, 29. октобра, а свечано остварање је заказано за 18 сати у хали 2 Београдског сајма. Манифестацију ће својом беседом отворити академик Миро Вуксановић (1944), а у име земља почасних гостију овогодишњег сајма свима присутнима ће се обратити Карл Маркус Гаус (1954), аустријски писац, публициста и критичар.

Простор од 30.000 квадратних метара на седам дана биће царство књига, на којем ће учествовати 450 домаћих и 50 иностраних излагача, међу којима ће своја издања преставити и Ангола, Белорусија, Индија, Иран, Јапан, Кина, Канада, Русија, Румунија, Турска, Украјина, Чешка, Уједињени Арапски Емирати, земље бивше СФР Југославије и многе друге.

Почасни гости најстарије и најважније књижевне манифестације у региону ове године су земље Немачка, Швајцарска, Лихтенштајн и Аустрија, као земље истог говорног подручја – немачког (иако су у Швајцарској у паралелној употреби и још три језика уз немачки, а то су: италијански, француски и реторомански, односно романш), које ће своју књижевност преставити у програму „Четири земље један језик“, који су у потпуности осмислили и организовали Удружење „Крокодил“ и Европска мрежа за књижевност и књиге „Традуки“.

У част Херте Милер, немачке књижевнице родом из Румуније, лауреата Нобелове награде за књижевност 2009. године, у сали Југословенског драмског позоришта у понедељак, 23. октобра, биће одржано „Вече са Хертом Милер“, када ће публика моћи да се дружи са књижевницом.

Програм Сајма је разноврстан и већ су понедељак и уторак, 23. и 24. октобар, Породични дани за породичну посету овој манифестацији са купљеном једном породичном улазницом, док се у четвртак, 26. октобар, у 11 сати у хали 2 свечано отвара Школски дан намењен организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора, када че издавачи припремити програм намењен ученицима и њиховим предавачима.

Програмом „Сећамо се“ биће обележено сећање на Борислава Михајловића Михиза, Николу Милошевића, Стевана Раичковића и Владана Десницу, док ће програмски сегмент „Подухвати“ обухватити четворотомно дело „Историја кинеске цивилизације“, критичко издање „Суданије“ Петра Кочића  Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, „Напори Босне и Херцеговине за ослобођење и уједињење“ Пера Слијепчевића, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Балканолошки институт САНУ, „Политички списи“ Милоша Црњанског, „Горски вијенац, бокељско издање“, „Краљево, један српски топос“.

У хали 1А за децу и младе „Александар Вучо“ одржаће се програм „Нове игре пет петлића, чији је аутор и модератор Гордана Малетић са неколико тематских целина за децу свих узраста.

Поводом јубилеја европске и српске историје и културе у хали 2Ц биће организоване изложбе: „Стефан Првовенчани у књижевности и историјографији“ поводом 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног, „Милутин Бојић – сто година Плаве гробнице“ поводом века од смрти Милутина Бојића, а такође поводом века смрти још једног нашег великог песника Владислава Петковића Диса „Дис 1917 – 2017“, као и изложба Српског библиографског друштва Владислав Петковић Дис – 100 година од смрти, Милутин Бојић – 100 година од смрти и Исидора Секулић – 140 година од рођења. Обележени ће бити и јубилеји 250 година Филипа Вишњића, 125 година од рођења Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, 170 година Његошевог „Горског вијенца“ и 50 година од издавања романа „100 година самоће“ Габријела Гарсије Маркеса и „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића.

Организоване су и изложбе посвећене српском језику и деци, а то су: „Мошо, пчелино чедо“ посвећена Мошу Одаловићу 26. добитнику Жичке хрисовуље, изложба паноа „Негујмо српски језик“, „На пергаменту душе“ изложба поезије и фресака Светислава Мандића, „Путујућа изложба ћитилице“, која ће представити дигитално штампане калиграфске радове, типографске азбуке и примере графичког и индустријског дизајна са српском ћирилицом, „Бибиана“ изложба Међународне установе уметности за децу из Братиславе, изложба дечијих радова за конкурс „Дани ћирилицте Баваниште“ и изложба „Дигитална улица“.

Одржаће се у оквиру Београдскг сајма од среде, 25. октобра, до недеље, 29. октобра, 48. Сајам образовања и наставних средстава у халама 2Б и 3А и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“ у хали 3.

Традиционално ће бити додељене и награде излагачима за: Издавача године, Издавачки подухват године, Дечија књига године, Издавача из дијаспоре на српском језику, затим Специјално признање за допринос у области науке, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Специјално признање за младог дизајнера, а ту су и Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу и Награда за најлепшу дечију књигу. Уручење награда ће бити одржано у четвртак, 26. октобра у 13 сати у сали „Иво Андрић“ у хали 1А.

Награда „Доситеј Обрадовић“, која се додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности биће додељена у уторак, 24. октобра у 18 сати у сали „Борислав Пекић“ , а примопредаја Отворене књиге амбасадору државе, која ће, као почасни гост, представити књижевност своје земље на следећем 63. Међународном београдском сајму књига и затварање овогодишњег Сајма књига, одржаће се у недељу, 29. октобра у 12 сати у сали „Иво Андрић“.

Цена појединачне улазнице за 62. Међународни београдски сајам књига је 250 динара, групне је 150 динара, а цена улазиница за све дане Сајма је 900 динара, док је цена паркинга по започетом сату 100 динара.

Издавачи су спремили попусте од 15 до 20 одсто за нова издања и до 75 одсто за стара издања, а врата Сајма ће бити отворена од 10 до 21 сат, осим од понедељка, 23. октобра, до четвртка, 26. октобра, када ће радити од 10 до 20 сати.

 

Извори: СРНА, Блиц, Новости, www.laguna.rs , www.sajamknjiga.rs

Приредила: Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар