Почетна » ЦЗКГ: Самостална изложба цртежа ГАВРАНОВИ

ЦЗКГ: Самостална изложба цртежа ГАВРАНОВИ

од Други Пишу
0 коментар

Самостална изложба цртежа под називом „Гавранови“ ауторке Мике Ловре Миловић биће отворена у петак, 28. априла 2023. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.
– Гавран се истиче као магична птица, чудесни летач кога прати богата и разноврсна симболика. Носилац је и добрих и лоших знамења, јер су птице у истој култури често имале двојако значење.
Природа га је обдарила сјајним црним перјем, снагом летења и изузетном интелигенцијом, али не и тако лепим гласом, нити привлачним навикама и карактером. Због своје мрачне појаве и улоге „чистача“ у природи, гавран оставља злослутан утисак и повезује се са смрћу и разарањем.
Међутим, ова чудесна птица, у симболичком смислу има сасвим другачије и дубље значење – није само весник несреће, гавран је мудрац и заштитник… У делима Мике Ловре Миловић, чији ликовни рад бележи управо свет птица, Гавранови су годинама присутни, ликовно и метафорички, изашавши из оквира малог формата и графичких техника.
Истичу се појавом, сугестивном и мистичном двојношћу своје природе, сјајним црним перјем и величанственим летом, који је међу птицама јединствена, а у уметности вековима инспиративна спрега снаге и лепоте форме – наводи Зорица Атић, дипл. историчарка уметности, у уводној речи каталога изложбе.
Мика Ловре Миловић (1973) рођена је у Ливну (БиХ). Дипломирала је 2002. године на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, Одсек зидно сликарство.
Члан је сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, и у статусу је самосталног уметника. Приредила је шест самосталних изложби и учествовала на многобројним групним изложбама у земљи, региону и широм Европе. Излагала је на међународним изложбама графике малог формата, као и на бијеналима у Италији, Грчкој, Пољској, Хрватској, Румунији, Украјини, Белгији… Учесница је више ликовних колонија. Осим графиком, бави се сликарством и педагошким радом. Живи и ствара у Београду.
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
Изложба је отворена до 15. маја 2023. године.
Добро дошли!
Галерија Ранчићева кућа / Центар за културу Гроцка
Мика Ловре Миловић
ГАВРАНОВИ
28. април – 15. мај 2023. године

Можда ти се свиди

Оставите коментар