Почетна » НЕДА У БОРБИ ПРОТИВ КАМЕНЦА

НЕДА У БОРБИ ПРОТИВ КАМЕНЦА

од admin
0 коментар

 Додуше, док позавршавамо неке послове и ваљало би да нема много снега, али некако зима без снега и није нека зима. Наравно да нико није одушевљен чишћењем и лопатањем белог покривача, а нарочито у овим неким крајевима се то види, па тек када су се најавили они канда са врха да ће доћи у посету нашем малом крају све је било очишћено са тротоара, за неповеровати. Искрено, први пут сам испред неких радњи видела да постоји могућност да се снег очисти, а не да ходам као да сам залутала на шампионат у хокеју на леду.

Код нас се изгледа и снег чисти на везу, па ко је има ни снег чистити не мора, а ко је нема, нека пази где гази. Него када смо код чишћења одмах се сетих каменца. Оно и није нека веза са снегом, али је иста активност – чишћење. И то сваког каменца, а првих се сетих: зуба и бојлера. Знам, никакве везе немају, али се чисти каменац и код зуба и код бојлера. Додуше, други то стручњаци раде, али када мора да се уради, вала баш мора. Те тако је ваша Неда имала ових дана активности са каменцем у изобиљу.

И код тета зубарке, која је то нежним додиром руке спровела у дело и сада се лакше одржава хигијена, а и десни лакше дишу. И дочекујући мајстора да видимо зашто је бојлер ступио у штрајк. А имали смо и шта да видимо. Ауууу, колико у води има песка, па јадан мој бојлер, добро да је уопште и радио колико је радио.

Кукао је мали често. Јаукао, као када крене камен из бубрега, али док год је грејао мислих да није проблем. А онда је престао да загрева воду и стигао је његов лекар да му да дијагнозу. Укратко, грејач се више није могао борити против каменца и одустао је, те га је ваљало заменити, а и очистити. Драги моји, колико је то песка, па и камења било да се запитам да ли да чесмовачу уопште више пијем. А скоро је чишћен био, па нисам ни посмислити могла да толику колекцију камења може накупити. Извадио је мајстор алат за занат и кренуло је отварање бојлера, а некако се вашој Неди одмах указа паралела са зубарем. Е, ко би још од поправке бојлера видео везу са сређивањем зуба, али ето, вашој Неди се некако наметнула та паралела. Узе мајстор шрафцигер и отвори бојлер, исто као када зубар узме своје алатке и прочачка по зубу да види у каквом је стању.

Те вода поче цурити из бојлера у већ припремљену ванглу, док код зубара имају сада оне апаратиће што вам сркућу течност из уста да се не би удавили и морали нон-стоп пљуцкати наоколо. Па завуче руку мајстор до грејача да га повуче, а то ме тако подсети на чишћење корена и оне иглице када вам зубар завлачи у каналиће да би их мало проширио и лек могао ставити и спасити зуб.

Те ту иде чишћење грејача и мењање истог, што на нашу велику жалост зубар не може урадити са живцем из зуба и нема замене, бар још то нису смислили како би урадили, иако је техника и код њих веома напредовала, па када су вашој Неди чистили канале, а ово звучи као да сам нека лада нива постављена на канал у гаражи, само је зубарка на иглице повезала неки апаратић који јој је помогао да има бољу прегледност самог канала и да до краја успешно очисти исти, а све уз звук, како је рекао колега-пацијент из чекаонице – чуло се исто пи-пи-пи-пиштање као сензори за паркирање, па бих рекла да је зубарка код ваше Неде успешно упаркирала лек у канале корена зуба. Елем, када је заменио мајстор грејач мог драгог бојлера, рекао је да одврнемо мало вентил за воду и да тако исперемо бојлер и тиме га боље очистимо, а исто вам каже и зубар након урађеног посла да пљунете и мало исперете уста.

И када је бојлер затворен пуштен је у пробни рад, да видимо да ли је све добро одрађено, а тако вас и зубар пусти кући са објашњењем и саветима. Једино што после одемо из зубарске ординације и они сами стерилишу прибор, а код поправке бојлера мајстор можда попије кафу и оде, док вама остаје онај хигијенско-санитарни део посла – рибање купатила, јер је током оправке прскало из бојлера на све стране и купатило је пре личило на неку плажу после буре. Сада мој шездесетолитраш поново ради пуним капацитетом, али видећемо до када, јер се овде скупља песак као у Сахари, иако је тренутно температура ближа северним морима.

Саосећала сам са мојим бојлером, јер знам како изгледа када се накупи каменац, а онда бургијицом оном га скину, па колико буде и неугодно, толико после буде пријатно и велико олакшање и за зубе и за десни, а вала и лепше за видети. А храбар је био мој бојлер, а не као ваша Неда код зубара, која једва чека како да побегне са оне столице и никада више јој се не приближи.

Нешто ми се увек тада сећање врати на ону рекламу из деведесетих за једну банку, нећемо је рекламирати овде, па ко се сети, сетио се, са Николом Којом, Зораном Цвијановићем, Драганом Бјелогрлићем и Милорадом Мандићем Мандом. За оне који нису упућени, укратко да је легендарни Манда био фризер, Бјелогрлић обућар, а Којо зубар, док је Цвијановић био клијент који бира, али у својој ноћној мори, и…. ма, можете је наћи на нету и само храбро, врло је оригинална и незаборавна. А ваша Неда оде да одгледа неку комедију да је прође сећање на бургије разне и да се захвали Свевишњем, јер има дивну зубарку, нежне руке и великог знања, захваљујући којој је победила страх од зубара.

Ваш „експерт“ за правила Неда 22. децембар 2020. године

Можда ти се свиди

Оставите коментар