Почетна » ВАКЦИНЕ И АУТИЗАМ Де Ниро повукао спорни филм о вакцинацији

ВАКЦИНЕ И АУТИЗАМ Де Ниро повукао спорни филм о вакцинацији

од admin
0 коментар

Док се и код нас воде полемике о томе треба ли децу вакцинисати или не, са Трибека филмског фестивала повучен је један филм који управо подстиче све теорије завере о повезаности вакцинације и аутизма.

Како извештава британски Гардијан, Роберт де Ниро, отац аутистичног детета и суоснивач Трибека филмског фестивала у почетку се залагао за то да на премијери буде приказан филм „Vaxxed, од прикривања до катастрофе”, упркос протестима лекара и истраживача. Овај контроверзни филм режирао је Ендру Вејкфилд, ражаловани британски лекар, који је 1988. године објавио студију о повезаности вакцина против малих богиња, заушки и рубеола са аутизмом. У овом раду пронађен је низ грешака, а у Британском медицинском журналу оцењен је као обмана. Издавач, који је студију објавио, повукао је 2010. године, када је Вејкфилду забрањено да се бави медицином у Уједињеном Краљевству. Сада се Вејкфилд појављује у трејлеру за овај филм где опомиње да Центар за контролу и превенцију болести поседује скривене доказе који потврђују одбачене тврдње. У трејлеру пита: „Да ли су ваша деца безбедна”, преко слике шприца из којег куља дим.

Поновљене студије, које укључују више од милион деце, потврђују да не постоји веза између дечјих вакцина и аутизма. Међутим, мањи покрет активиста истрајан је у уверењу да вакцинација на неки начин може да угрози децу.

Иако се првобитно залагао за приказивање овог филма на Трибека фестивалу, Де Ниро је дао изјаву којом је образложио своју нову одлуку:

 „Док сам сматрао да овај филм треба да буде приказан размишљао сам о могућности дијалога о проблему тако личном за мене и моју породицу. Али, анализирајући све у претходних неколико дана са тимом Трибека филмског фестивала, као и са научницима, дошли смо до закључка да филм не би допринео унапређењу разговора којем сам се надао. Ипак, Фестивал не избегава контроверзе, али и поред тога забринути смо због детаља које ово остварење садржи, а који су нас ипак спречили у томе да га прикажемо у оквиру фестивалског програма. Одлучили смо да га повучемо”, рекао је Де Ниро.

 

(политика)

Можда ти се свиди

Оставите коментар