Почетна » Беч-ко управљање Смедеревом

Беч-ко управљање Смедеревом

Свађа напредњака и ко ће победити

од Жиг Инфо
1 коментар

Како смо прошле недеље најавили следи, можда, на први поглед необична прича о дневно политичкој ситуацији у Смедереву. Међутим , све оно што следи у овом тексту, како сами напредњаци кажу , може да се подведе под “лајт мотив” Српске политичке локалне сцене.

Проблем у Смедереву почиње 2020. године, када тадашња градоначелница Др Јасна Аврамовић добија и губи власт у истом тренутку. Наиме, на локалним изборима СНС у Смедереву убедљиво добија већину и то уз помоћ покрета Др Јасне Аврамовић који се стопио, односно приклонио одбору напредњака пред изборе. Да је знала шта је чека, вероватно, не би пристала да реално јачу политичку опцију потчини слабијем одбору СНС-а.

Да ли је у питању једноставна политичка лаж на коју је насела, опчињеност ликом и делом Александра Вучића или је можда обећање да ће добити ослобађајућу пресуду на Апелационом суду, то сада није важно. Важно је да је Јасна свој покрет утопила у СНС и нешто касније, непосредно пред изборе, увидела какву је грешку направила. То је сазнала на примеру черупања буџета када је, противно њеној вољи и њених најближих сарадника, донета одлука да се локалној фабрици ПКЦ прода хала и земљиште. То су тада биле бурне Скупштине на којима се могло чути да чланови власти критикују сами себе, често помињући владаре из сенке, читај Панчева. Одборник из села Друговац једини је имао храбрости да помене Синишу Маловића, координатора СНС-а за Смедерево, који самоуверено влада свиме и свачему у граду, сви остали су морали да ћуте. Тада је и бивша градоначелница морала да заћути, да спусти главу, положи оружје и тако заврши дугогодишњу политичку каријеру, коју је завршила тако што је остављена у запећку Подунавског округа са мањим примањима и још мањим утицајем. За њену наследницу у том времену, виђена је Јасмина, партијски послушник која је имала храбрости да се јавно супротстави Јасни, па и да то супростављање сними и пусти на нет. Сочна свађа, практично, понизила је одлазећу градоначелницу. Јасна је као последњи трзај свог утицаја поставила ултиматум и то тако да ће отићи без велике помпе, само ако Јасмина не буде њен наследник.

Вероватно идући линијом мањег отпора, тако је и било. Јасмина остаје без формалне функције и на место градоначелника Смедерева долази непознати Јован Беч, који је за већину напредњака био изненађење. Често се у кулоарским ходницима градске управе могло чути да исти долази само да потписује оно што му се донесе на сто, као и да није довољно виспрен да сам крене да води град. Нажалост, испоставиће се да је то тачно. Смедерево, град чији је буџет преко 40 милиона евра, води влада из сенке. Мало из Смедерева, а мало више из Панчева. И тако је било до скоро, док УКП није кренуо да се интересује за послове градске управе. Последњих годину дана интересовање се интензивирало због све већих сумњи и анонимних пријава на рачун локалног СНС-а. Данас се све чешће помиње спрега повереника за Смедерево и градоначелника.

Подстакнут тиме градоначелник је, вероватно, сабрао 2 + 2 и закључио да ако се открију све потенцијалне малверзације да ће бити одговоран само он, а да ће остали лагано остати у сенци преко Дунава, те је тако почео да отказује послушност.

Сада имамо ситуацију да се Градска управа понаша као да у склопу исте има више опозиције у редовима власти и запослених од реалне опозиције које, руку на срце, и нема. Почињу да се крију печати, да се одбија потпис разноразних докумената, да се стопирају плаћања и јавне набавке.

На Градском већу не пролазе одлуке па често Скупштинске службе неколико пута мењају материјал видно збуњени. Дешава се да у току само једног дана куцају опречне одлуке на исте теме са истим образложењем.

Све више и јавно чује се раздор међу смедеревским напредњацима. Имамо клан који је привржен Јасмини и клан који подржава градоначелника. С времена на време, појаве се повереници и београдски ментори из врха странке, саветујући обе стране да смире страсти, али изгледа без успеха.

Тренутно у Смедереву влада градоначелник који би дао оставку, али му не дозвољавају да је поднесе. Беч би да влада самостално, али не може јер, како му стално напомињу, није он добио изборе него странка која га је ту поставила. Имамо и градоначелницу из сенке, која тврди да је не интересује власт, а све делује да би једва дочекала ту функцију. Појаве се и повереници који немају међусобно поверење, те се због тога тајно пријављују врху странке, шаљући анонимне пријаве, мало са панчевачком маркицом, а мало са београдском.

Искуснији политичари памте време око 2006. године, када је странка Веље Илића била на врхунцу, и тада се слично дешавало. Они који су били у тој странци су се толико између себе свађали око поделе плена, пардон власти, да је и тадашњи председник долазио на састанке у Смедерево и јавно пред свима тражио да се одбор распусти и никад више не формира, јер га је срамота како се људи боре за колач, односно власт.

Сада имамо сличну ситуацију у другим дресовима. Имају апсолутну власт, немају опозицију а, с друге стране, градоначелник је сам себи опозиција, а странка сама себи опонент.

Чекајући наредну Скупштину, атмосфера све више подсећа на ону у Смедеревској Паланци, када је актуелни градоначелник одбио да буде фикус, што би рекла премијерка, и затражио од странке да води град самостално, без владе у сенци. Успео је.

Да ли ће то бити случај у Смедереву, остаје да се види. За сада, према документацији до које смо дошли, у виду интерних преписки између чланова смедеревског СНС-а , тужбалица и смс порука, претњи које долазе са бројева чији власници забрањују да се меморишу именом и презименом и који траже да се у телефонима сарадника не зову својим именом, Смедерево не чека светла будућност.

Нажалост, како ствари данас стоје, Смедеревце чека бурна политичка зима. Такође, након свега, можемо да закључимо да власт постаје као дрога, а револуција дефинитивно једе своју децу. Никад је доста, само је питање ко ће да плати толико дрогирање.

 

За Жиг инфо:

Дописник из Смедерева

Можда ти се свиди

1 коментар

Smederevac 12 јануара, 2023 - 17:04

Samo da skrenem paznju na jednu cinjenicu oko Nove Srbije i Velje Ilica , dolazio je on ali ne da smiruje i zatvara Odbor vec da smiri KAO situaciju i da objasni da je preletanje do jucerasnjih protivnika u stranku normalno i da ne treba da se brine oko mesta u upravnim odborima citaj IMA ZA SVAKOG !!! A gradski odbor je zatvoren ultimatumom omladine NS i njenog predsednika M.V ili ce da se funkcionise normalno i posteno kao sto ljudi i traze ili odbora nikada vise nece ni biti sto se i desilo , sve se odigravalo u lokalnom restoranu Club M uz bbrojne svedoke i dokaza za ovu pricu ima od materijalnih do ocevidaca , a i za mnogo toga sto se ne spominje !!!

Понови

Оставите коментар