Почетна » АЛАРМАНТНО Какву храну једемо: Готова јела нико не контролише

АЛАРМАНТНО Какву храну једемо: Готова јела нико не контролише

од admin
0 коментар

За квалитет и чување оброка у продавницама не одговара ни једна инспекција

КУВАНА, печена и похована храна која се већ годинама продаје у супермакетима у престоници не подлеже никаквој контроли! Инспекције која се иначе баве провером намирница тврде да надзор готових, термички обрађених јела није у њиховој надлежности, већ одговорност пребацују на неког другог.

Београђанин Немања Л. недавно се сурео са непријатном ситуацијом, када је у маркету „Макси“, у Сарајевској улици купио већ припремљен оброк – испечене ћевапе и гриловане печурке. Због сумње да се отровао купљениом храном, јер је неколико часова након јела осетио страшне стомачне тегобе, вратио се у продавницу и, како каже, видео да се топла јела у рафу чувају на собној температури. Закон о безбедности хране, иначе, налаже да се термички обрађена храна мора држати на температури не мањој од 65 степени и то највише два сата након припреме!

– Један термометар на рафу у ком се држе готова, скувана или печена јела показивао је 22 степена, а на другом, који очито није радио, скала је показивала нула степени – испричао нам је Немања, који се, иначе, бави безбедношћу хране у малопродајним објектима. – Обишао сам затим још неколико продавница „Макси“ у престоници која продају припремљене оброке. У већини њих термометар је показивао температуру мању од 65 степени.

Након уложене рекламације, овај Београђанин је од запослених у овом трговинском ланцу добио одговор да термометри нису радили, али да је са друге стране пулта у ком се држи топла храна све било исправно.

У компанији „Делез Србија“ која управља „Макси“ маркетима „Новостима“ су рекли да су проверили спорне витрине, да је температура адекватна, али да је проблем направио квар на спољном дисплеју.

– О овом проблему одмах смо обавестили произвођача наведене опреме који ће предузети све мере како би се овај технички недостатак решио – тврде у компанији „Делез Србија“. – У нашим продавницама постоји комплетно праћење безбедности производа, наиме, запослени су обавезни да свакодневно проверавају све уређаје који су под температурним режимом. За све ове поступке воде се записници и постоје чек листе.

У овом трговинском ланцу додају да их редовно обилазе санитарна, ветеринарска и пољопривредна инспекција, међутим, у свим овим инспекторатима тврде да провера припремљених јела није у њиховој надлежности.

У Министарству пољопривреде под чијим окриљем ради ветеринарска инспекција кажу да је контрола топлих, готових оброка посао санитарне инспекције.

ПАПОВИЋ: НЕ ЗНАМО ШТА ЈЕДЕМО

ДА нико не контролише кувана и печена јела која се продају у великм маркетима „Новостима“ су потврдили и у Националној организацији потрошача Србије (НОПС), који годинама упозоравају на овај проблем.

– Нажалост нема никакве провере безбедности, а камоли квалитета ових намирници – објаснио нам је Горан Паповић, председник НОПС.

– Зато су продавцима широм отворена врата за злоупотребу при дистрибуирању готових, топлих јела. Муштеријама апсолутно нико не гарантује нити врсту сировина од којих су припремљени ови оброци, нити да ли се на адекватан начин чувају.

– Ми проверавамо сирове месне производе, а услови у којима се чувају већ спремљена храна је у надлежности санитарне инспекције – тврде у Министарству пољопривреде.

Њихове колеге у Министарству здравља које управља санитарном инспекцијом „враћају лопту“ натраг.

 

– То није наш део посла, сву храну животињског порекла контролише ветринарска инспекција – изричити су и „санитарци“.

Испоставља се, тако да Немања не би имао ни коме да се обрати уколико би желео да тужи продавца, јер нико не прати каквог је квалитета кувана храна која се продаје у многобројнијим супермаркетима, нити у каквим се условима она припрема, складишти и чува.

М. Љ. ПОПОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар