Почетна » Инспекција рада: Конобари се крили у баштама кафића

Инспекција рада: Конобари се крили у баштама кафића

од admin
0 коментар

Репортери “Новости“ са инспекторима рада обишли угоститељске објекте. Велики број власника локала углавном не пријављује нове раднике

БАШ сам данас планирао да пријавим раднике, дечко је на пробном раду, конобарица је студенткиња па немамо склопљен уговор… Ово су само неки од изговора несавесних власника кафића у престоници којима су, у четвртак, инспектори рада, у ванредној контроли, претресали радну документацију.

Са првим топлијим данима баште престоничких кафића напуниле су се гостима, па су власници локала морали да упосле додатно особље. Инспектори рада, њих 80, зато су у четвртак проверавали да ли су послодавци раднике ангажовали по прописима. На мети контролора из Министарства рада нашли су се барови дуж познатих кафетеријских штрафти у Улици Страхињића бана, Обилићев венац и Гоце Делчева.

Раднице у прва два кафића у која су инспектори заједно са репортерима „Новости“ банули нису биле одушевљене посетом. С разлогом – немају склопљен уговор о раду са послодавцем!

– Девојке су ангажоване на црно и послодавци ће морати да сносе одговорност – каже инспектор Александар Поповић. – Добиће решења да у року од седам дана регуларно пријаве запослене, а након тога и прекршајну пријаву.

ПРОБЛЕМАТИЧНО НА ГРАДИЛИШТИМА  ОСИМ барова, кафића и ресторана, у акцији Инспектората рада контролисана су и велика градилишта у престоници. – Угоститељство и грађевина већ годинама су најпроблематичније области када су радници на црно у питању. – Код неимара, осим уговора, контролишемо и у каквим безбедносним условима су ангажовани, јер је познато да су најчешћи случајеви повреда и страдања на радном месту управо у грађевини.

У трећем локалу који смо обишли атмосфера је била другачија. Младић који је репортере „Новости“ дочекао за шанком у кафићу „Брат Фидел“ је без проблема показао уредну радну документацију.

– Запослен сам већ пет година на овом месту и од првог радног дана ми тече радни стаж – рекао нам је Горан Минић, шанкер. – Већ неколико година се бавим овим послом и до сада сам имао среће са послодавцима, који су ме увек уредно пријављивали. Са многим мојим колегама, из других локала, међутим, није исти случај, јер већина њих због неопходног посла пристаје да ради на црно.

Инспектор Поповић, који већ дуже време контролише послодавце, објашњава нам да није реткост да се непријављени радници у баровима „праве луди“ када упадне инспекција.

– Дешавало нам се да конобари када нас виде, одједном скину кецеље, седну за неки сто и тврде да су гости локала – препричава нам своје искуство инспектор. – Имали смо небројено пута и ситуације да сви радници побегну када схвате да их проверавамо и оставе кафић без особља.

У следећем бару који смо проверавали са инспекторима ниједан од два затечена радника није имао уговоре о раду. Власница ресторана се међутим, правдала да је баш данас планирала да реши њихов статус. И она ће, као и остали послодавци, добити решење да их у што краћем року заиста и пријави, али инспектори не гледају кроз прсте – прекршајна пријава ће стићи на адресу свих оних послодаваца код којих је радило особље на црно.

НА МЕТИ И НОЋНИ БАРОВИ

ЗБОГ великог броја пропуста власника ноћних клубова и сплавова инспектори рада од прошле године контролишу послодавце у три смене. Радници на црно најчешће су упослени у ноћним сатима.

Како би стали на пут проневерама и злоупотребама барове заједничким снагама, у организованим акцијама, контролишу порески и радни инспектори, а због њихове безбедности, прате их и полицајци.

М. Љ. ПОПОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар