Почетна » Литија централним градским улицама поводом Спасовдана

Литија централним градским улицама поводом Спасовдана

од admin
0 коментар

Поводом градске славе Спасовдан, централним београдским улицама одржана је литија коју је предводио патријарх српски Иринеј

БЕОГРАД – Поводом градске славе Спасовдан, данас је централним београдским улицама одржана литија коју је предводио патријарх српски Иринеј.

„Ми смо мали народ, нас једино може спасити и оставити на овим просторима јединство. Такмичимо се да изаберемо најбољи пут ка циљу, а циљ мора да буде један јединствени, онај који нам је Свети Сава поставио“, поручио је патријарх окупљеним грађанима након литургије.

Како је рекао, ако то будемо чинили опстаћемо на ветровитом Балкану.

Он је честитао свима славу у Београду и Србији, али и целом српском народу који се стицајем прилика нашао на свим континентима света.

„Сви они знају за данашњи празник и верујем да се у својим црквама скупљају“, рекао је патријарх.

Он је додао да се у току овог дана сећамо невиних душа, неколико стотина Београђана који су били сабрани у склоништу у порти те цркве мислећи да ће бити поштеђени бомби које су на Београд бацали хришћани.

Патријарх је подсетио да поред овог стратишта само господ зна колико је у нашем отечаству оваквих и сличних, а можда и још трагичнијих, где је неколико стотина хиљада људи поубијано само зато што су Срби и православне вере.

Он је подсетио да је у близини Јасеновца више од 20.000 деце уморено глађу, жеђу и побијено.

Како је рекао, такви греси не могу да прођу без божје освете.

„Али нећемо да се светимо, то предајемо праведности суда Божјег“, рекао је патријарх и подсетио на речи патријарха Германа, који је рекао да не смемо и не можемо да заборавимо стратиште Јасеновац, али да морамо да опростимо.

У Скупштину града унети су колач и жито, а градоначелник Синиша Мали запалио је свећу и честитао грађанима славу, пожелевши им пуно успеха и среће.

Мали је рекао да је Спасовдан градска слава коју славе сви Београђани, без обзира на вероисповест, и да је то традиција коју морамо да очувамо.

Градоначелник је рекао да је ове године највећи број грађана био на улицама.

Поред грађана и градоначелника Београда, у литији су учествовали и принц Александар Карађорђевић, епископи, студенти Богословије, питмоци Војне академије.

Претходно је у Вазнесењској цркви одржана литургија коју је служио патријарх Иринеј, чиме је и почело обележавање градске славе Спасовдан.

Литија је кренула из Улице адмирала Гепрата, а на њеном челу били су Јерусалимски крст, барјак Града Београда и коњица.

На барјаку од црвеног броката је са једне стране икона Вазнесења Господњег и словима од златних нити натпис „Општина Града Београда 1938“, а са друге стране икона Свете Петке и порука „Ко Крсно име слави – оном и помаже“.

Са леве и десне стране барјака носе се два мала крста и два мала звона која све време непрекидно звоне, а иза њих иде жито Храма и Града Београда, као и колач храма и Града.

Литија, која представља једну од настаријих традиција Београда, кретала се од Адмирала Гепрата, преко Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразија где је код Теразијске чесме одржана прва молитва за здравље Београђана.

После молитве, литија се кретала Кнез Михаиловом и Париском до Симе Марковића где је код Саборне цркве одржана друга молитва у којој се молило за поштеду од страдања, мир и напредак.

Литија је настављена Поп Лукином, Бранковом, кроз Краљице Наталије и Добрињску до Адмирала Гепрата, где је по повратку у Вазнесењску цркву, испред гранитног Крста, одржана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × three =