Почетна Локалне вестиБеоград Реконструкција Трга донела измене, грађани љути због укидања линија тролејбуса

Реконструкција Трга донела измене, грађани љути због укидања линија тролејбуса

од admin
0 коментар

 

Као у филму. Два свечана отварања, а један Трг Републике, иако се крај реконструкције још чека. Пошто је прва фаза радова прошла са фелером, коцке су морале на поправни. Због тога је саобраћај на тој локацији био блокиран 40 дана. Завршена реконструкција реконструкције потом је донела новине за градски превоз – тролејбуси 19 и 28 су потпуно укинути, док су линије 21 и 22 скраћене.

„Врло је непријатно, поготову, ја сам пензионер“.

„Невероватно стварно, нико нас не пита ништа“.

„Ја сам са Новог Београда, тролејбуске линије ме не интересују толико“.

„Људи који живе у овом делу града су осиромашени за тај превоз, морали би да иду пешке или да се спуштају на Зелени венац“, кажу грађани.

Како би се грађани превезли од Студентског трга до Трга Славија успостављена је линија 22а. Стару трасу саобраћања задржао је аутобус 31, као и тролејбуске линије 29 и 41. Промене градски челници оцењују као уобичајену праксу.

„Ми трасе линија мењамо током године више пута, не само када је у питању Трг Републике, него када је у питању читав Београд, углавном идеја јесте да саобраћај у Граду Београду буде што функционалнији и што више по мери грађана“, рекао је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Укидање линија није решење, већ би градске власти више требало да се позабаве решавањем лошег превоза у граду, кажу из Иницијативе Не давимо Београд.

„Ми смо имали реконструкцију Трга који суштински није ништа променио што би се тицало оних ствари које се тичу ургентних проблема у граду, дакле проблема транспорта, загађена, имали смо ситуацију да Горан Весић недељама преврће коцке, па не зна да ли ова страна иде горе или доле и негде у мору ових информација мислим да је промакла кључна чињеница да су линије 19 и 28 трајно укинуте, што је директни атак на грађане“, каже Владимир Радојичић из иницијативе Не давимо Београд.

А колики је цех поднела градска каса због финасирања радова на Тргу Републике? Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда објавила је уговор у коме се наводи да је је уговорена нето вредност радова виша од 6,5 милиона евра.

„Апсолутно је то могло бити по мањој цени и не само по питању цене, него и времена“.

„Прорачуни инжењера, техничара, архитеката је обична једна фарса, палнирају толико и толико, а на крају испадне десет пута скупље“, рекли су грађани.

Градски челници уверавају да је за сад објављен само основни уговор, али не и коначан рачун за извођене радове.

„23. јануара ћемо имати коначну цифру, оно што ја могу да претпоставим у овом тренутку из разговора са Дирекцијом и са извођачима радова је да би она требало да буде мања“, рекао је Никодијевић.

Да су радови могли да буду знатно бољи, мишљења је архитекта Бојан Ковачевић. Каже да је реконструкција Трга довела до његовог умивања, а не до праве промене.

„Направљен је један и по мишљењу једног броја мојих колега веома озбиљан пропуст, а то је што је цео Трг нагнут на једну страну и то континуално, тако да се један број људи пита да ли добро примећује када дође први пут овде рецимо из Чика Љубине на Трг да ли добро разуме да све пада према Стакленцу, мислим да то никако није смело да се тако уради“, сматра архитекта Бојан Ковачевић.

Нови рок за завршетак главног београдског трга је 23. јануар 2020. године. Због тога ће реконструкција бити продужена за 90 дана, као и уговор са извођачем. Међутим, нејасно остаје то што се нигде не наводи шта ће тачно у продуженом року бити рађено.

Јелена Мирковић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар