На „Зелењаку“ се продаје бостан несвакидашњег изгледа. Много више гајене у Србији пре Другог светског рата
СИЈА жуто „месо“ лубенице као злато на тезги Драгане Банић на Зеленом венцу. Сви их меркају, загледају, али ипак одлуче да купе ону познату – црвену. Страх од непознатог као и уверење да су у питању неке модификације увек их наведу да купе проверену „сремачку краљицу“.
Ипак, они мало старији добро памте њихов укус и боју. Пре Другог светског рата оне су се гајиле на нашим просторима, али им се семе затрло, постало заборављено.
– Кад сам видео жути бостан на тезги, нисам могао да му одолим – каже Миодраг, пензионер. – Само сам их овде видео и сад долазим овамо само због њих. Укус и мирис ме увек врате у детињство. Сетим се живота на селу, како смо их као мали јели одмах по брању, на њиви.
Да старији суграђани највише пазаре жуте лубенице потврђује и Драгана Банић која их узгаја у Попинцима.
– Ми смо их ове године први пут посадили и то тек 500 семена из страха да се неће добро продавати. Ипак, купују се. Ко их проба једном, увек се врати поново – говори Драгана са осмехом.
Продавачица са тезге 320 такође продаје жути бостан, али да би намамила муштерије увек има једну исечену на парчиће како би је потенцијални купац пробао.
– Ако им не дам да је пробају, неће ни да је купе. Овако, чим осете како им се топи у устима, одмах кажу – дај једну.
Има и оних који су овај раритет пробали ван граница Србије, па их сада са задовољством купују и на главној престоничкој пијаци.
– Први пут сам жути бостан пробао у Тајланду – прича Пеђа С. – Жена ме је наговорила да га купимо. Баш сам се изненадио кад сам га видео и овде. Супруга обожава да исече црвену и жуту лубеницу у велику чинију и да послужи овај „ватромет боја“ гостима.
ЦЕНА ОД 35 ДО 70 ДИНАРА
УПРКОС чињеници да их ретко које домаћинство производи и да се на само неким пијацама могу наћи, килограм жутог бостана на Зеленом венцу кошта од 35 до 70 динара. Цена обичне црвене лубенице је од 20 до 40 динара.
ИСТОГ УКУСА КАО
И ЦРВЕНЕ УКУС жутог бостана се врло мало разликује од црвеног, док је структура „меса“ и количина воде коју садржи иста. Уједно, од црвених лубеница се не разликују много ни по кори, само су мање у обиму.