Почетна » ДРАМА ЗА КОЈУ НИКО У СРБИЈИ НИЈЕ ЗНАО: Сумњало се да ТРУДНИЦА ИМА ЗИКА ВИРУС, хитно упућена на тестирање у Хрватску!

ДРАМА ЗА КОЈУ НИКО У СРБИЈИ НИЈЕ ЗНАО: Сумњало се да ТРУДНИЦА ИМА ЗИКА ВИРУС, хитно упућена на тестирање у Хрватску!

од admin
0 коментар

С обзиром на то да Србија пре два месеца није имала тестове за Зика вирус, трудници је омогућено да се тестира у Хрватској

У Србији није забележен ниједан случај оболевање од Зика вируса за који су стигли тестови код нас, међутим, пре два месеца у нашем здравственом систему завладала је права драма када се сумњало да овај вирус који преносе комарци има једна трудница, сазнаје Телеграф.

С обзиром на то да тада Србија није имала тестове за Зика вирус, трудници је омогућено да се тестира у Хрватској. Резултат је, како сазнајемо, био негативан, и она је, на срећу наставила да одржава нормалну трудноћу.

Директор Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Драган Илић рекао је за Телеграф да је то једини сумњив случај који смо имали до сад.

– У договору са колегама из Загреба она је тестирана у Хрватској и резултат је био негативан – каже Илић.

Foto: Tanjug/AP

Он наводи да су у нашем региону за сада забележени само увезени случајеви оболевања од овог вируса, односно да су болест у своју земљу донеле особе које су путовале у заражена подручја.

Foto: Tanjug/AP

– Нигде нема за сада одомаћен потврђен вирус. Има два-три импортивана односно увезена случаја у Словенији, има и у Италији…

Крвопија које преносе Зика вирус нема у Србији. Упркос томе, тестови за тестирање су набављени, како би се тестирали они који долазе из заражених подручја и сумњају на ову болест.

Foto-ilustracija: Profimedia, Tanjug/AP

Наш саговорник објашњава да се ради о елиза тетсовима помоћу којих се утрвђује присутво антитела из крви потенцијално оболеле особе.

– Да би се неко тестирао неопходно је да прође минимум седам дана од последњег контакта са комарцем или симптома болести. Симптоми су, иначе, врло слични грипу – грозница, малаксалост, болови у мишишћима. Оно што треба нагласити јесте да се вирус у сперми задржава много дуже него у крви, чак и до шест месеци, и то је пут сексуалног преноса – објашњава Илић.

Љ. Р.     Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар