Почетна » 28. седница СГО Гроцка: Признали да је у општини стање критично

28. седница СГО Гроцка: Признали да је у општини стање критично

од admin
0 коментар
  1. седница СГО Гроцка, одржана је у петак 17. Априла 2015 године, са само пет тачака дневног реда.

Међутим, расправа за скупштинском говорницом трајала је готово два сата. Највише је трајала полемика око прве тачке дневног реда- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ КОЈОМ СЕ ДАЈЕ САГЛАСНОСТ НА ПРОЈЕКАТ ЈАВНОГ-ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА ЗА ПОВЕРАВАЊЕ ОБАВЉАЊА КОМУНАЛНЕ ДЕЛАТНОСТИСАКУПЉАЊЕ, ТРАНСПОРТ И ОДЛАГАЊЕ КОМУНАЛНОГ ОТПАДА И ПРОИЗВОДЊУ И ДИСТРИБУЦИЈИ ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ГРОЦКА.

На самом почетку седнице, констатовано је да је присутно од 35, 25 одборника. Затим је усвојен записник са прошле седнице, без проширења дневног реда.

Одмах на првој тачки дневног реда, одборник Ђорђе Станојевић је затражио да изађе предлагач предлога и да објасни одборницима за шта се гласа.

 

 

Председник општине Гроцка, Стефан Дилберовић је затим објаснио да је Општина у финансијској кризи и да има само за исплату плата. Самим тим, како је истако Дилберовић, о неким инвестицијама финансирањем од стране општине је тешко и причати. Како је навео Дилберовић, овај предлог је добар и да сви одборници би требало да га подрже јер ће решити питање комуналног отпада. На предлогу су радили стручњаци, рекао је између осталога Дилберовић.

 

 

После Дилберовићег излагања, Ђорђе Станојевић је упитао зашто их нико из општине Гроцка, и после више тражених захтева, није обавестио колико има радника у тим комуналним предузећима. Станојевић је навео да ако има 300 радника у овим комуналним предузећима, по његовим подацима, а сада се број радника у тој новој фирми треба свести на 133, да се ту налазе заправо уштеде. По његовом прорачуну смањењем броја радника на овај број би се направила уштеда од око 100 000 евра, што нису мала финансијска средства. Због свега тога, како је изнео Станојевић, зашто се ова комунална предузећа дају у ЈПП-а, акда то може и општина да уради. Станојевић ипак истакао и да јесте за ЈПП, али не и да се непто да на 25 година. Поготово што у уговору има ставка да нова фирма може да „Услед више силе“ откаже уговор, а у уговору нигде није прецизирано шта је виша сила.

 

 

Дилберовић, на констатацију Станојевића да има 300 радника, изјавио је да то није тачно, већ да има само 168 радника у сва три предузећа. Сложио се са Станојевићем да ставку у уговору око „Више силе“ треба изменити. Дилберовић је навео да је стање у јавним предузећима катастрофално .

 

За говорницом поново наступа Ђорђе Станојевић, који је упитао Дилберовића колико дуго се тражи списак запослених, а из општине нико не одговара, да би сада се рекло да их има само 168. Станојевић је хронолошки навео дуговања комуналних предузећа и рекао да би похвалио ову власт да је дуг за њима остао и само исти, а не као данас да су предузећа пропала. Такође је Станојевић затражио да се поднесу и кривичне пријаве против оних који су предузећа довели до пропадања.

 

 

На Станојевићево тражење да се поднесу кривичне пријаве, председник општине Гроцка, Стефан Дилберовић је изјавио да он прича о одговорности и да не прича ко је крив. Дилберовић је рекао и да неће подносити никакве пријаве.

 

 

Након излагања Станојевића и Дилберовића, за говорницом излази одборник Немања Тодоровић који је у 40 минутном излагању објаснио зашто је уговор катастрофалан.

Тодоровић је рекао да се неким новим експериментом утиче на живот грађана до 2040. године. Јавност је о овоме, како каже Тодоровић, требала да буде обавештена јер како само народу рећи, е од сутра плаћате приватнику одношење смећа. Није срамота рећи „Ја сам неспособан“ и препустити другима да воде општину. Затим је Тодоровић детаљно прошао кроз уговор и навео пар нелогичности, од који су:

Ново предузеће ће приступати депонији у Винчи без икакве наднокнаде. Такође му није јасно зашто ће у том новом предузећу удео општине бити само 20 посто. Људи или потрошачи вреде 20%, упитао је Тодоровић. Тодоровић је изнео и податак из предлога уговора у коме се наводи да се у данашњим предузећима у општини Гроцка налази велики број радника неадекватне стручне спреме.

Око нелогичности плаћања, Тодоровићу није било јасно, зашто домаћинства са кућом плаћају једну цену а наплата за станове се врши по квадрати. Ко је проценио да то ново предузеће треба да има 133 адника, упитао је Тодоровић. Тодоровић се посебно осврнуо на ставку у којем то ново предузеће треба да исплати само дуговања ЈП „Топлификација“ од 500 000 евра, а за говорницом је увек истицано како то предузеће добро послује.

Одборник Тодоровић се посебно осврнуо на део уговора којим се Приватном партнеру поред одношења смећа и дистрибуције топлотне енергије, оставља могућност да преузме и скоро све остале комуналне делатности као што су: зимска служба, летња служба, изградња водовода, изградња канализације, превоз путника друмским и воденим путевима и други низ делатности, а да је предуслов за то, само да да најповољнију цену за изношење смећа у предвиђеном тендеру. 

 

 

На Тодоровићево излагање, председник општине Гроцка, почео је кривицу за предузећа да сваљује на предходнике. Такође је истакао да ће се после тендера причати са народом и да је ово модел уговора и да ће нацрт уговора тек дођи на расправу. Што се тиче дуга „Топлификације“, то је дуг за угаљ током грејних сезона. У свом излагању Дилберовић је навео и да би најсрећнији био када би и скела прешла у то ново предузеће, јер субвенције од 7 милиона евра за општину су превелике.

 

 

Ђорђе Станојевић је затим је указао Дилберовићу да је скела била у надлежности града, а да је ова власт вратила скелу у надлежност општине. Лепо смо вас молили да то не радите и указали да ће то оптеретити општински буиџет, али ви нисте хтели да слушате, а сада вам је она на терету, рекао је Станојевић.

 

 

На Станојевићево излагање, Дилберовић је признао да је морао да изађе ритопечанима у сусрет.

 

 

Интересантна расправа је затим била између Станојевића и Дилберовића, где је Дилберовић изјавио да се виђа са Станојевићем по кафићима. Станојевић је затим ту Дилберовићеву изјаву објаснио, јер не би да помисле да су то нека скривена модерна дружења, иако он нема ништа против таквих.

 

 

Расправу по првој тачки дневног реда завршио је одборник Немања Тодоровић, који је указао на штетности уговора по којем се даје новом предузећу да врши и друге комуналне делатности. Појаснио је и да је циљ власти да ради по закону, а шта ће бити за три године, ова власт нема појма а камоли за 25.

 

 

Прва тачка дневно реда је затим усвојена са 22 гласа за и 5 против.

Друга тачка дневног реда, на којој је се гласало о комисији за спровођење јавне комуналне делатности.. прошла је без расправе и усвојена је.

На трећој тачки дневног реда, где се гласало о измени допуне одлуке о платама изабраних и постављених лица и другим примаоцима у СГО Гроцка, реч је узео Ђорђе Станојевић.

Станојевић је је изјавио да неће гласати за ту одлуку јер не може народу да објасни зашто се одборницима повећава плата.

 

Након Станојевића, секретар Скупштине је објаснила ову измену одлуке казавши да је она донета због ДРИ, која је наложила да се уклоне неправилности.

 

 

  1. тачка дневног реда, на којој се одлучивало о пребацивању надлежности центра за културу Гроцка, са града Београда на општину Гроцка, за расправу су се јавили одборници Ђорђе Станојевић и Немања Тодоровић. Станојевић је истакао да ће гласати за ову одлуку, док је Тодоровић указао да општина Гроцка нема пара за културу, што је и председник истакао у свом излагању и да је боље да се са овом одлуком сачека, бар још пар месеци. Тражен је одговор од члана већа задуженог за културу, Оливере Кнежевић, међутим председник Скупштине није видео да се она јавила за реч, те је одмах ставио предлог на гласање.

 

 

Под 5. Тачком дневног реда-РАЗНО, одборник Немања одоровић је позвао директора ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка да да оставку, јер је обећао да ће до краја марта предузеће изаћи из блокаде а то није учињено. Славољуб Стебановић му је одговорио да је тачно да су правили калкулације али није могао да предвиди слабу наплату за прва два месеца ове године. Истако је и да ће предузеће за двадесетак дана изаћи из блокаде, као и да сада имају највећи проблем јер дугују 12 милиона динара за струју.

 

Седница је након овога завршена и све тачке дневног реда су усвојене већином од  22. Одборника.

Можда ти се свиди

Оставите коментар