Почетна Локалне вестиГроцка Британци ће јести ритопечке трешње

Британци ће јести ритопечке трешње

од admin
0 коментар

Џонатан Робинсон је из љубави дошао у Ритопек, сада ће га и посао везивати за ово место.

Центар производње трешње је управо у овом  грочанском месту. Због тога господин Робинсон у Ритопеку гради хладњачу и класирку која ће бити јединствена у земљи. Намера му је да окупљује трешње за британско тржиште, европско али и руско тржиште без посредника.

-Ритопек има одличан географски положај и то му је предност. То ми је потврдио и професор са Пољопривредног факултета у Калифорнији. Ритопек се налази на Дунаву и има ружу ветрова која му даје добре услове за гајење трешње. То се одражава тако да су одавде плодови слатки и изванредног укуса, изјавио је за Б92 Робинсон.

 

Сви заинтересовани воћари потписаће уговор са откупљивачем. Ту ће бити наведено да се мора производити онако како „Глобал Гап“ стандард налаже. Од употребе хемије до одлагања у потребне амбалаже, мокрих чворова на њивама и брању у рукавицама. Све то ће морати бити испоштовано.

Шта је „Глобал Гап“

ГлобалГап је установљен од приватних лица која су направила добровољне стандарде за сертификацију за све пољопривредне произвде широм света. Циљ је био да се направи и установи јединствен стандард за добру пољопривредну праксу широм света, са нагласком да различити пољопривредни производи могу бити ГлобалГап сертификовани.

ГлобалГап је стандард који се користи пре производње, односно сертификат покрива процесе који улазе у производњу на фарми (нпр. сточну храну или саднице), као и све радне активности на производњи производа све док финални производ не напусти фарму.

ГлобалГап сертификацију врши више од 100 независних и акредитованих сертификационих тела у више од 80 држава широм света, а сертификат је доступан за све пољопривредне произвођаче који искажу вољу да уведу ГлобалГап сертификат.

ГлобалГап укључује како годишњу инспекцију при производњи, тако и додатне ненајављене инспекције.

ГлобалГап се састоји од сета докумената које је неопходно применити у производњи: генералне одредбе, контролне тачке, усклађеност критеријума и контролну листу.

Дакле, први корак је „Глобал Гап“, тако ће се стварати бренд. За узврат, воћари ће имати загарантован откуп и цену коју буде одређивало тржиште. Али откуп ће бити без посредника па воћари очекују веће цене него до сада. Кажу од Ритопека до руске пијаце трешња би, до сада, прошла три или четири накупца.

Већ ове године почиње откуп. Центар ће бити Ритопек, али господин Робинсон намерава да откупљује трешњу и из других крајева Србије, ако буде по стандарду и ако буде слатка и укусна као ова  ритопечанска.

 

A. Матејић

Можда ти се свиди

Оставите коментар